У Вінниці зростає кількість хворих на коронавірус: жителі нехтують правилами карантину

Починаючи з 7 травня у Вінниці спостерігається значне зростання кількості  інфікованих COVID-19. Якщо раніше на добу виявляли максимум 13 хворих на коронавірусну інфекцію, то на минулому тижні фіксували навіть 34 нових випадки. Зростає також й відсоток людей, які потребують стаціонарного лікування. Так, раніше 15 % вінничан проходили лікування у медичних закладах, а решта – вдома. Тепер на стаціонарі перебувають 28 % інфікованих, у яких підтвердили коронавірус. Як зазначають медики, причиною такого зростання захворювання та збільшення тих, у кого хвороба проходить у важкій формі, є нехтування правилами карантину: люди перестали носити маски, дотримуватись дистанції, обробляти руки антисептиком тощо. 

Підступною особливістю коронавірусу є нерідко безсимптомний розвиток патологічних змін в організмі – на момент підйому температури уже є двобічне ураження легень.

Нещодавно, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, було прийнято рішення щодо пом’якшення карантину. Воно орієнтовані на підтримку економіки  та людей, які зможуть повернутись до роботи.

Проте, частково вінничани вже почали нехтувати правилами карантину і перестали дотримуватись елементарних гігієнічних норм. В результаті – за останні два тижні у місті спостерігається значне збільшення кількості людей, хворих на коронавірус. 

За словами медиків, захворювання фіксуються в окремих сім’ях та у різних мікрорайонах міста, а не у великих колективах. Це говорить про розгалуженість осередків зараження по Вінниці, і є тривожним сигналом для містян про підвищення небезпеки.

«У березні-квітні вінничани більш відповідально виконували правила карантину. До початку травня уже була зафіксована тенденція до зниження рівня захворюваності. Але останнім часом люди стали поводитись невиправдано безпечно: на вулицях міста можна бачити вінничан без масок, які гуляють великими компаніями. Люди не дотримуються дистанції, перестали дезінфікувати руки. Як результат – досить тривожна статистика до збільшення кількості захворілих. Ми закликаємо вінничан бути відповідальними і дотримуватися всіх правил карантину, щоб не допустити масштабної хвилі захворюваності. Правила дуже прості, але від них залежить життя кожного з нас. Тому, носіть маски, дотримуйтесь дистанції, регулярно дезінфікуйте або мийте руки, також дезінфікуйте особисті речі, предмети та поверхні, до яких часто торкаєтесь. Якщо відчуваєте перші ознаки недуги – зателефонуйте до сімейного лікаря. Якщо у вас виявили вірус, але ви не потребуєте госпіталізації, дотримуйтесь правил самоізоляції», – наголошує директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

У місті постійно проводиться робота для мінімізації ризиків захворювання на коронавірус. Щоб вінничани дотримувались карантину, найбільш незахищеним категоріям населення вже роздали 15 тисяч продуктових наборів. Для проведення повноцінного лікування МКЛ №1, як базовий заклад для надання медичної допомоги пацієнтам з Ковід-19, забезпечена необхідними лікарськими засобами, виробами медичного призначення та обладнанням за кошти міського бюджету, ініціативи «СтопВірус» та допомоги волонтерів. Медичні працівники докладають усіх зусиль, щоб допомогти інфікованим. У місті працює 16 мобільних бригад при ЦПМСД, які з початку квітня здійснили 2370 виїздів та відібрали 4698 зразків для ПЛР-тестів. 




Переглядів: 9509
Поширень: 20

Останні новини