Вінницька кардіохірургія: можливості, про які варто знати!

«Золотий стандарт» виявлення звужень у серцевих судинах — це коронарографія. Жоден інший вид діагностики не дає настільки точних результатів. А ефективним методом лікування уражених артерій у світі  вважається стентування, тобто вживлення у судини серця маленьких сітчастих каркасів. Щоб отримати таку медичну допомогу, не потрібно їхати до столиці. Уже понад 10 років її надають хірурги Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології.

Кому необхідна коронарографія?

Коронарографію проводять у плановому або екстреному порядку. Перший варіант стосується людей з діагнозом «стабільна стенокардія високого ступеня» або «нестабільна стенокардія», а також тих, хто готується до операції на відкритому серці. У режимі швидкої допомоги таку діагностику роблять людям з інфарктом міокарда, для того щоб оперативно й точно визначити місце порушеного кровообігу.

«Якщо йдеться про планову коронарографію, то це практично безболісна процедура, котра виконується під місцевою анестезією, — розповідає Володимир Распутін, кардіохірург Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Щоб мати доступ до судини, кардіохірург робить невеликий надріз. Пацієнт знаходиться у свідомості, лікарі коментують свої дії та весь час спілкуються з ним, тому причин для якогось стресу чи дискомфорту немає».

Володимир Распутін вважає коронарографію «золотим стандартом» діагностики звужень у серцевих судинах.

Коронарографію у світовій кардіохірургії використовують уже понад 40 років. Це практично найточніший метод обстеження, котрий одразу дозволяє оцінити стан пацієнта, можливі ризики і прогнози. Рівень опромінення при її проведенні не становить загрози для організму людини. Але саме завдяки контрастній речовині та рентгенівському контролю хірурги отримують чітку й детальну картину судинного русла.

 Планова коронарографія — майже безболісна процедура, що виконується під місцевою анестезією.

Яким чином стентування може врятувати серце?

Якщо коронарографія підтверджує наявність уражень, лікарі переходять до стентування. Його виконують за тим самим принципом: через променеву артерію на руці. За допомогою тонкого катетера у судину вводять спеціальний балон, котрий розширяє судинні стінки. Далі у цьому місці встановлюють стент — сітчасту трубку, виготовлену з медичного сплаву.

Планове стентування  дає можливість завбачити інфаркт міокарда, а у випадку, коли катастрофа все ж таки сталася, швидко відновити кровотік і попередити відмирання серцевого м’яза.

«Стенти добираються індивідуально відповідно до розміру пошкодженої судини конкретного пацієнта, — пояснює Володимир Распутін.— Найменший діаметр — 2 мм, найбільший — 5 мм. Довжина також буває різною: від 8 до 48 мм. Існують два типи стентів: з лікувальним покриттям та без нього. Рішення про те, який саме варіант застосувати, приймає лікар індивідуально для кожного пацієнта».

Вчасно виконане при гострому коронарному синдромі стентування здатне зберегти функціональні можливості серця, а отже, повернути пацієнтам нормальну якість життя. Після періоду реабілітації людина може займатися спортом, ходити на роботу, бути активною частиною соціуму. Жодна консервативна терапія не дає аналогічних за ефективністю результатів!

Планове стентування може попередити інфаркт міокарда.

Чому варто довіряти кардіохірургам та їхнім порадам?

Перше стентування у світі було виконане ще у 1988 році. Вінниця почала активно використовувати цей метод 2008-го року, коли у регіональному кардіоцентрі з’явився рентген-операційний блок зі спеціальною апаратурою — стаціонарним ангіографом.

Після впровадження в області субпроєкту Світового банку і завдяки потужному фінансуванню цього напряму, допомога населенню стала більш системною. Наразі пацієнти з обласного реєстру хворих на серцево-судинні порушення можуть пройти діагностику та отримати певний обсяг лікування безкоштовно.

Вінницькі кардіохірурги закликають не нехтувати таким шансом і не доводити себе до інфаркту. Планове стентування не лише захищає людину від серцевої катастрофи, але й повертає якість повноцінного активного життя. Без болю, задишки і невиправданих ризиків для здоров’я!

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».



Переглядів: 6249
Поширень: 3

Останні новини