Як заощаджувати на опаленні?

країнці скаржаться на неякісне опалення та високі тарифи у платіжках. Нарікають на низьку температуру в помешканні та в усіх проблемах звинувачують кого чиновників! А самі люди щось зробили? Наприклад можна утеплити фасад будівлі чи встановити лічильник у квартирі. Зараз будемо розбиратись, а як же цю проблему вирішують у Європі.

18 градусів – нижче цієї відмітки на градуснику температура у помешканні опускатись не повинна. Все, що менше, вже вважається неякісно наданою послугою з опалення. Проте наші співвітчизники мерзнути не звикли. Їм подавай тепле повітря, щоб по дому у спідньому можна було бігати.

А от у Німеччині температура у 20 градусів зимою вважається більше ніж нормою. Регулюють її за допомогою спеціально встановлених на батареях перемикачів. Аня Курінґ живе у німецькому містечку Бонн. Опалення вона вмикає всього на декілька годин на день, і то не на максимум. Потім, знову вимикає!

Дехто встановлює у своєму домі спеціальні контролери або використовують теплові насоси, які можна налаштувати таким чином, щоб опалення працювало в потрібні саме вам години. Наприклад, з 6 до 9 зранку і в такий же час ввечері. Якщо родина на вікенд їде до родичів, радіатори вимикають повністю, щоб не витрачати зайву теплову енергію. Українці такого точно не зрозуміють. Як, власне, і німці не розуміють, чому у нас батареї працюють цілодобово.

У Німеччині прийнято платити за комунальні послуги одразу за рік. Наприклад, Аня за 12 місяців віддає близько 4000 євро, майже половину – за опалення. Проте у грудні показники лічильників звіряють. Якщо ви витратили менше енергії, ніж заплатили – різницю вам повернуть. Заощадити можна до половини цієї суми! Тому Аня взимку одягає теплий халат, підкидає дрова до домашнього декоративного каміну і заощаджує. І не тому, що не може собі дозволити сплатити по платіжках, просто там, у Європі – заощаджувати це престижно!


Переглядів: 1583
Поширень: 0

Останні новини