На Вінниччині стартує призовна кампанія

Про початок весняної призовної кампанії, а також про умови несення строкової служби сьогодні розповів обласний військовий комісар Олег Вінницький під час онлайн брифінгу.

Особливістю проведення цьогорічної призовної кампанії є те, що вона розпочалася дещо пізніше, на відміну від попередніх років, – з червня поточного року. Це зумовлено впровадженням карантинних обмежень через поширення коронавірусної інфекції.

В планах призвати 800 строковиків, з яких до Збройних Сил направлять 386 чоловік, до Національної Гвардії України – 309, до Державної прикордонної служби – 65 та до Державної служби спеціального транспорту – 40 чоловік.

Усі призовники на початку спрямовуватимуться до навчальних центрів, де проходитимуть «курс молодого бійця», а вже після прийняття присяги будуть розподілятись по військовим частинам, які входять до складу Збройних Сил України.

«За повісткою громадянин призовного віку повинен з’явитись до військового комісаріату, пройти медичну комісію, після чого, в разі визнання придатним до несення служби, необхідно пройти призовну комісію при військовому комісаріаті. Наступним етапом є направлення на обласний збірний пункт, де проводиться контрольний медичний огляд і далі спрямовується до військових частин і навчальних центрів у складі визначених команд. Перші юнаки будуть доставлені до м. Козятин на обласний збірний пункт 16 червня. Завершиться призовна кампанія до 30 липня 2020 року», - зазначив військовий комісар.

Важливим аспектом, на якому наголосив Олег Вінницький є те, що призвані на службу строковики не залучаються до участі в ООС.

Крім того обласний військовий комісар відзначив, що ситуацію із явкою призовників суттєво покращилась, хоча і залишаються ті, які ухиляються від несення строкової служби. Відповідно до законодавства України неявка за повісткою до військового комісаріату тягне за собою адміністративну відповідальність. В разі неявки за повісткою до обласного збірного пункту може наступати кримінальна відповідальність і, за рішенням суду, до таких осіб буде застосовано обмеження волі терміном до 3 років.

Олег Вінницький наголосив, що робота всіх військових комісаріатів області організована з дотриманням санітарних вимог та режиму карантину. На вході проводиться температурний скринінг, а також видаються засоби індивідуального захисту.

Щодо тих громадян, які мають право на відтермінування проходження строкової служби, або не підлягають призову на строкову військову службу, військовий комісар зазначив: «В першу чергу це сімейні обставини: якщо призовник має непрацездатних батьків, неповнолітніх братів і сестер, дитину до 3 років, 2 і більше дітей, а також за станом здоров’я, якщо медичною комісією визначено, що стан здоров’я юнака є непридатним для несення строкової служби. Крім того надається відтермінування для здобуття освіти, або продовження професійної діяльності».

Що стосується соціальних гарантій для тих, хто буде призваний до лав ЗСУ та Нацгвардії України на строкову службу, то призовникам виплачується грошова допомога у розмірі 2 прожиткових мінімумів – 4204 грн. Також під час проходження військової служби військовий знаходиться на повному державному утриманні, проживає у військових казармах, забезпечується щоденно триразовим харчуванням, військовою формою та, в залежності від посади, щомісяця виплачується від 350 до 800 грн. При звільненні в запас виплачується вихідна допомога в розмірі 8 посадових окладів. Крім того, проходячи строкову службу, військовий має право на відпустку терміном до 10 календарних днів. Також термін строкової служби зараховується до загального трудового стажу, а робоче місце військового, на період несення служби зберігається.

Стосовно відбору на військову службу за контрактом, то призовникам пропонують заключати контракт на проходження військової служби, але робити це після проходження строкової служби, що дасть змогу юнаку мати реальне розуміння що таке служба у лавах ЗСУ і прийняти виважене рішення. Так, за перший квартал 2020 року на військову службу за контрактом з Вінницької області призвано 411 чоловік, які нині проходять військову службу. За 2 місяці 2 кварталу 2020 року призвано 230 чоловік, з яких 56 жінок.



Переглядів: 3379
Поширень: 0

Останні новини