Вінницьких школярів навчають соціальному підприємництву

У травні та на початку червня учні 7-11 класів з шести шкіл дізналися, як поєднувати вирішення соціальних проблем із бізнесом, ознайомилися з успішними українськими практиками соціального підприємництва, в тому числі шкільного, а також розробили ідеї власних ініціатив. Це все відбулося в рамках проекту «Майстерня шкільних ініціатив: соціальне підприємництво», ініційованому ГО «Освітній простір 2.0». 

За словами організаторів проекту, його метою є підвищення конкурентоспроможності учнів шляхом розвитку та підтримки соціального шкільного підприємництва. Для успішної самореалізації та повноцінної участі в суспільному житті шкільна молодь має застосовувати отримані під час навчання знання на практиці. Українські учні за результатами оцінювання демонструють достатньо гарний рівень теоретичних знань, проте ситуація з їх практичним застосуванням не така втішна. 

Як показує досвід інших країн, зокрема Німеччини, соціальне шкільне підприємництво є одним із найуспішніших методів розвитку молодіжного підприємництва та підготовки учнів до дорослого життя ще у школі. Шкільна фірма створюється за ініціативи учнів і по суті є прототипом «дорослого» бізнесу, де кожен може спробувати себе у ролі керівника, бухгалтера, маркетолога, менеджера з продажів тощо. Такий досвід сприяє розвитку в учнів лідерських якостей, креативності, емоційного інтелекту, підприємницьких навичок, вмінню брати на себе відповідальність та приймати рішення, генерувати ідеї та розробляти власні соціальні проекти.

ГО «Освітній простір 2.0» змогла реалізувати проект завдяки ініціативі «Щедрий Вівторок» від Фонду громади "Подільська громада", амбасадору Андрію Піжевському та небайдужим вінничанам за підтримки ІСАР Єднання. 

11 червня відбувся конкурс учнівських ідей соціального підприємництва, який проходив в онлайн форматі. За підсумками конкурсу перемогу здобули учні Вінницького технічного ліцею Дубінін Артур та Беспалько Денис. Друге місце отримав учень з гімназії Дельфін Веремєєнко Тимур, а третє здобула учениця школи-гімназії №30 Чорна Анна. Команда-переможець отримає фінансову підтримку на реалізацію проекту та впровадить його в своїй школі.

«Весь час я задаю собі питання: чому наше місто є найкомфортнішим в Україні, чому наше місто є найкращим в Україні? Тому що у нас живуть небайдужі люди. І не тільки дорослі, і це не лише влада, яка має перейматися життям міста, благоустроєм, соціальними проблемами, освітою, медициною тощо. Але це і небайдужі громадяни, громадські організації, які пишуть проекти, подаються на конкурси. Сьогодні в Вінниці є не лише Бюджет громадських ініціатив, а й Бюджет шкільних проектів, конкурс екологічних ініціатив. І беруть участь ті, кому не байдуже, ті, хто хоче жити у комфортному місті, - люди соціально активні й соціально відповідальні. Хочу звернутися до учасників: вам вже респект, тому що ви взяли участь у цьому конкурсі. І ви - ті, хто буде змінювати життя спочатку своєї школи, нашого міста, нашої країни, а можливо і світу на краще, тому що за вами майбутнє! Дякую громадській організації «Освітній простір 2.0» за те, що берете на себе ініціативу навчати та проводити такі конкурси. Я також дуже дякую всім учасникам, це дуже необхідно для вашого майбутнього життя. Це навчить вас антикризовому менеджменту, не здаватися у складних ситуаціях і розуміти, що дорогу осилить той, хто йде!», - сказала директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко

Головний спеціаліст відділу підтримки бізнесу управління економічної політики департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Олена Присяжнюк зазначила: «Дійсно це перший досвід. В Вінниці розроблена Програма розвитку соціального підприємництва, і ви зробили перший крок на шляху до нього. Було дуже цікаво, гарні ідеї, дійсно молодіжні. Є питання, над якими варто ще попрацювати: комунікація, цільова аудиторія, проблематика, яку вирішує дане соціальне підприємство. Готова виступити ментором, наставником. Буду рада спілкуванню, допоможу, чим зможу». 

Представниця фонду громади «Подільська громада» Гоар Єнгоян додала: «Мені приємно розуміти, що це саме учнівські проекти. Це ваші ініціативи, а не когось з дорослих, когось зі школи. Це дуже приємно і має значення. Хочу, щоб ви про це знали і відчували гордість за себе, а також, щоб не боялися помилок. Помилки стаються, і це нормально. Ваші ідеї – це прекрасно! Не здавайтесь, вперед!»

Засновниця та керівниця поліграфії «Ідеї Успіху» Вікторія Гурська відзначила: «Я вже вдруге в журі по запрошенню ГО «Освітній простір 2.0». Готова працювати з кожним з учасників, кому потрібна моя допомога як наставника, ментора. Тільки вперед і вгору. Не зупиняйтеся, кожна ваша ідея має силу, сенс і обов’язково має здійснитися. Потрібно багато працювати, потрібно трішки ще допрацювати проекти. Проте всьому свій час, і ви навчитеся! Всім дякую, було дуже приємно спостерігати. Мені дуже сподобалося!»   

Амбасадор проекту, Андрій Піжевський, також виявив свою готовність й надалі підтримувати учасників порадами, консультаціями: «Хотів би подякувати всім учасникам. Ви просто молодці! Це дуже надихає! Ваша завзятість, ваше бажання та ініціатива є дуже важливими в житті. Коли людина має ідеї та бажає втілювати їх в життя, це визначає її як успішну людину. Ви молодці просто тому, що взяли участь в проекті. Я вже не перший раз беру участь в таких проектах, бачу, скільки у нас в Україні багато завзятих, молодих, ідейних, креативних майбутніх бізнесменів, управлінців. І я впевнений, що в нашої країни є майбутнє! Успішні проекти в тих людей, які ніколи не здаються. Саме основне – успішні проекти це не тільки ті, які підтримують, отримують визнання. А ті, які ведуть до кінця засновники. Тримайтесь цих ідей, і ви побачите, що прийде час, коли знайдеться той, хто захоче вас підтримати, взяти участь, знайдеться партнер. І ви дійдете до фінального результату, який заклали на початку. Тому успіху вам, never give up, ніколи не здавайтесь! Я завжди готовий допомогти, звертайтеся!» 




Переглядів: 3233
Поширень: 1

Останні новини