Сергій Моргунов закликав вінницьку молодь спільно розробляти нову Стратегію Вінниці

Сьогодні, 25 червня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов взяв участь у онлайн-конференції «Молодь в житті громад».  До участі долучилися близько 200 учасників з усієї Вінниччини. Очільник міста закликав молодь активно долучатися до розробки Стратегії розвитку міста до 2030 року «Вінниця 3.0».

Нещодавно у Вінниці стартувала розробка нової Стратегії міста на майбутнє десятиріччя. Перебувала цьому масштабна конференція «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади». Сьогодні ж міський голова Сергій Моргунов під час спілкування з вінницькою молоддю на онлайновій конференції зазначив, що розраховує на активну участь молодого покоління вінничан у створенні цього документу, який визначатиме головні пріоритети розвитку Вінниці до 2030 року.

«Сьогодні я у Києві, щоб взяти участь у засіданні Консультативної ради по питаннях місцевого самоврядування. Нам важливо сьогодні відстоювати місцеве самоврядування, особливо децентралізацію, яку розпочав Володимир Гройсман. Оскільки певні політичні сили хочуть згорнути цю реформу. Потрібно, щоб місцеве самоврядування розвивалося динамічно, а його основною рушійною силою, на мою думку, є молоді люди. Якщо говорити про нинішній склад депутатів міської ради, то третина – це молоді люди. Це фактично відображає і загальний склад населення Винниці, тому що третина вінничан – це молоді люди, які тут живуть, працюють, мають надії на майбутнє і розвивають наше місто. Я переконаний, що без нових ідей та активності молодих людей наша територіальна громада розвиватися не зможе. Тому при формуванні «Стратегії 3.0» дуже важливою є безпосередня ваша участь, щоб ми сформували якісну Стратегію на майбутні 10 років», - зазначив міський голова Сергій Моргунов.   

Прем’єр-міністр України (2016-2019 рр.) та міський голова Вінниці (2006 – 2014 рр.) Володимир Гройсман, який також брав участь у конференції, переконаний, що українська молодь має величезний потенціал. І її потрібно активно долучати до усіх процесів. 

«Я маю особливе ставлення до молоді, бо вважаю, що молоді люди - це не просто майбутнє України, це сьогодення. І від того, наскільки ви будете активними та включені в процес прийняття рішень, - залежить майбутнє держави. За неповних 30 років нашої Незалежності у нас є дуже багато викликів. Але народилось прекрасне нове покоління, яке відкрите для цього світу і яке насправді з великим потенціалом. Тому я звертаюсь до вас, щоб ви були активними, щоб ви дуже чітко для себе визначили ціль і йшли до неї. У 2010 році ми з командою в місті сформували Стратегію, яка мала назву «Вінниця-2020» і сьогодні можу сказати з абсолютною твердістю, що ця Стратегія і план дій  не була формальними, як 99,9 % Стратегій в Україні. Це була реально жива Стратегія, яка дозволила Вінниці вийти в лідери в Україні по якості життя. Ми маємо це зробити і у всій Вінницькій області: у кожній громаді має бути чіткий план, який буде спиратись на інтереси людей і який приведе до успіху. Тому я просив би вас долучитись до обговорення і напрацювання цієї Стратегії», - сказав Володимир Гройсман.

Молодий фахівець з місцевого економічного розвитку Анастасія Молдован поділилася своїм досвідом роботи в органах місцевого самоврядування. Вона зазначила, що нещодавно у Вінниці був реалізований проект, який передбачав освіту для молодих людей з подальшою можливістю працевлаштування. І в результаті департамент економіки та інвестицій Вінницької міської ради поповнився 13-ма молодими і амбітними людьми.  Середній вік фахівців відділу, в якому вона працює, складає 23 роки і сферою їх відповідальності є впровадження інструментів підтримки бізнесу.  Їм вдалося  розробити багато унікальних ініціатив.  

«Як представник молоді, яка залучена до роботи у виконавчих органах міської ради, можу стверджувати, що та залученість молоді до міських проєктів, яка є у Вінниці, - породжує відчуття дещо більшого ніж просто робота. Вона породжує відчуття залученості молоді і відчуття відповідальності за той результат, який в подальшому принесе.  Вінниця – місто, дружнє та відкрите для молоді», - вважає Анастасія

А депутатка Вінницької міської ради Світлана Ярова розповіла присутнім, як це бути наймолодшим депутатом у раді. Та поділилася досвідом реалізованих проєктів. 

«Приємно бути сьогодні в такій крутій компанії̈. Тому що саме в цій компанії я останні п’ять років реалізовую в цьому місті всі свої мрії - молодіжний центр, фестивалі вуличної їжі, громадські простори. Про це можна було тільки мріяти!  Я бачу людей, які приїжджають до Вінниці з Києва, Одеси, Чернівців, або повертаються з Австрії, Польщі. Це люди, які приїжджають до Вінниці і хочуть тут створювати свої сім’ї та залишатись тут жити. Я здивована, коли зустрічаю іноземців на вулиці чи кафе, які приїжджають у Вінницю, щоб створювати тут свій власний бізнес, сплачувати тут податки і бачити одразу як ці податки знаходять реалізацію в міському просторі. Я кажу на прикладі свого міста. Але я знаю, що нас зараз чують молоді люди в своїх громадах і зараз знаходяться в своїх селищах або ОТГ, - і вам під силу створювати комфортне для себе середовище там, де ви живете», - сказала Світлана Ярова

Всі бажаючі можуть долучитися до розробки «Стратегії 3:0» та надсилати свої ідеї та пропозицій на сторінку у Фейсбуці https://www.facebook.com/strategy30 




Переглядів: 2849
Поширень: 1

Останні новини