121 день представники ініціативи «СтопВірус» передавали допомогу до медзакладів міста та області

Майже з початку пандемії коронавірусу у Вінниці за ініціативи Володимира Гройсмана було створено спецфонд «СтопВірус», який підтримав міський голова Сергій Моргунов. Створили його на  основі ФГ «Подільська громада».  Станом на 17 липня волонтери передали у медичні заклади міста та області допомоги на 4 138 794 грн, загалом на рахунок фонду надійшло 4 270 794 грн. 

Представники фонду «СтопВірус» майже щодня відвідували медичні заклади, до яких передавали індивідуальні засоби захисту, постільну білизну, оприскувачі, дезінфектори, медикаменти тест-системи та ІФА-аналізатори. За 121 день своєї роботи зібрали 243 акти-прийому передачі. Волонтери стали на передовій у боротьбі з хворобою.

Секретар міської ради Павло Яблонський подякував усім за плідну роботу. А також зазначив, що медичні заклади готуються до другої хвилі захворювання на коронавірус. 

«Хочу всім подякувати, було дійсно зроблено гарну справу. Володимир Борисович запропонував створити спецфонд, а Сергій Анатолійович підтримав цю ініціативу. Хочу подякувати усім вінничанам, підприємцям, які долучились до роботи.  Хочу сказати, що ми вже дійсно готові  до другої хвилі. Медики уже мають досвід боротьби з хворобою, вони захищені. За ініціативи міського голови Сергія Моргунова було створено антикризову програму «Вінничани важливі». Це програма підтримати вінничан, які цього найбільш потребують, бізнес, адже багато підприємців під час карантину не працювали. А також буде створено тримісячний запас у медичних закладах для боротьби з коронавірусом. Так, ця програма не вирішує ситуацію на 100%, але вона однозначно допомагає протистояти епідемії», - сказав Павло Яблонський

До боротьби з COVID-19 активно долучилися працівники бізнесу та прості вінничани. Щодня на рахунки сецфонду приходили кошти, а уже представники «Подільської громади» купували все необхідне та везли в той чи інший медичний заклад. 

«Ми провели важку роботу з бізнесом, пояснювали, які є потреби. І ми побачили, що проявилася відповідальність бізнесу і громадян.  Ми дякуємо усім, хто долучився до збору коштів – хто скидав п’ять гривень, хто 10, 100 і більше. Це наша спільна робота, а для нас – це один із найяскравіших проектів в Україні, який дав можливість в кризовий момент підтримати медичні установи і допомогти рятувати людські життя», - зазначив голова наглядової ради БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський

Завідувачка кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.Пирогова,  голова Наглядової ради спецфонду «СтопВірус» Лариса Мороз зазначила, що 121 день пройшов як один день, злагоджено і прозоро. 

«Хочу заначити, що фонд працював дуже прозоро. Всі питання стосовно закупівлі будь-якого обладнання чи медикаментів вирішувалися.  На перших порах нам було важко визначити потреби, ми не могли визначити, які засоби індивідуального захисту кращі. Зараз ми маємо досвід, і останні рази беремо те, що показало найбільшу ефективність. Фонд «СтопВірус», мабуть, перший в Україні відгукнувся на нашу пропозицію закупівлі імуноглобулінів для ІФА-тестування», - додала Лариса Мороз.  

Представники Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ зазначили, що саме завдяки фонду «СтопВірус» їхні працівники були захищені і впевнено йшли на роботу, адже кожна люди на сьогодні має надзвичайну вагу. 

«Діяльність фонду була спрямована на захист персоналу. Ми всі відчували нестачу масок, костюмів, щитків, а їхня вартість на ринку була просто надзвичайна. Також діяльність була спрямована і на забезпечення діагностики – щоб лікувати хворобу її перш за все потрібно діагностувати. Медики прогнозують другу хвилю захворювання на осінь. Хочу сказати, що ми відчуваємо себе впевненіше. Ми  маємо досвід та чіткі алгоритми дій.  Завдяки антикризовій програмі, яку ініціював міський голова Сергій Моргунов «Вінничани важливі» медичні заклади отримали кошти і створюють тримісячний запас засобів індивідуального захисту та медикаментів. Ми готуємося до наступної хвилі», - відзначила заступниця директора департаменту охорони здоров’я ВМР Світлана Стефанкова

Директор Вінницької МКЛ №1, а також член наглядової ради спецфонду «СтопВірус» Костянтин Ліваковський подякував усім причетним за допомогу, яка на початку пандемії була вкрай необхідна.

«На першому етапі ми відпрацьовували алгоритм і вчилися на ходу, як з цим боротися. Допомога була потрібна нам як повітря. Мені було приємно бути і в ролі координатора, коли ти не отримуєш, а даєш допомогу в медичний заклад. Ми цю роботу пройшли разом і тому й вистояли», - сказав Костянтин Ліваковський.

Фінансова директорка Промислової групи «Vioil» та член наглядової ради Алла Власюк зазначила, що дія «СтопВірусу» поширилася і на інші міста: «Наша компанія завжди долучається до усіх ініціатив міста.  Про СтопВірус знають і в інших містах. Фонд як філія працював і в Чернівцях. Нам казали, що вінничани потужні, тому що змогли об’єднатися у важкій ситуації. Ця ініціатива нас об’єднала. Ми – разом». 

Наразі діяльність фонду «СтопВірус» призупинена. Проте за потреби восени вони знов долучаться до допомоги медичним закладам міста та області. 




Переглядів: 3617
Поширень: 257

Останні новини