У Вінниці відкрили виставку унікальних ікон

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї показали стародавні подільські ікони XVIII–XIX століть. Експозиція «Видноколо Подільської ікони: ренесанс, бароко, наїв» розмістилась у Великій виставковій залі.

«На виставці, присвяченій 1032-й річниці Хрещення Київської Русі – України, представлені 23 народні ікони, сюжети яких пов’язані з відлунням у наївному малярстві Східного Поділля кінця XVIII–XIX ст. панівних стилів світового мистецтва. Концепція експозиції полягає у популяризації такого яскравого явища, яким є народні ікона, тому у зв’язку з конкретними творами знайомимо наших відвідувачів з історією релігійних сюжетів, які стали відомими у західноєвропейському мистецтві й згодом полюбилися подільським вірянам», - йдеться в публікації на сайті Краєзнавчого музею.

Серед старовинних ікон - «Коронування Богородиці», «Святе сімейство», «Каяття Марії Магдалини».

«Саме за часів бароко XVII–XVIII ст. в українському іконописі помітний вплив мистецтва Західної Європи. В церковних візитаціях (ревізії та інспекції церковного майна) ХІХ ст. про такі ікони писали «ікона венеціанського живопису» або «знавці знаходять в іконі італійське письмо». За версією українського мистецтвознавця В. Щербаківського, появі подібних творів сприяли цехові об’єднання майстрів пензля. У цьому контексті стають зрозумілими ремінісценції західного, частіше італійського мистецтва, у народному малярстві й, перш за все, взірців доби Ренесансу, бо колись безпосереднє копіювання перейшло в місцеві традиції», - розповідають представники експозиції.

Зануритись у духовний, душевний та одночасно наївний світ подільської ікони відвідувачі музею можуть до 16 серпня.

Фото з фейсбук-сторінки Вінницький обласний краєзнавчий музей.



Переглядів: 4344
Поширень: 0

Останні новини