У жовтні-листопаді 2018 року в Україні проводиться призов громадян на строкову військову службу в ЗСУ та інші військові формування

На строкову службу призиваються придатні за станом здоров’я до військової служби громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення до військової частини виповнилось 20 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку. Призовники, яким надійшла повістка з військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії зобов’язані прибути до військового комісаріату в строк, зазначений у повістці. У випадку неотримання повістки, із різних причин, призовник, згідно Закону, зобов’язаний самостійно прибути у військкомат за адресою:   м. Вінниця, вул. Олександра Довженка, 28 у десятиденний термін з дня початку відповідного чергового призову. 

На підставі Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (зі змінами), Указу Президента України від 15 лютого 2018 року №33/2018 “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову службу у 2018 році” у жовтні-листопаді 2018 року в Україні проводиться призов громадян на строкову військову службу в Збройні Сили України та інші військові формування.

Сьогодні законодавчо встановлено низку чинників щодо надання відстрочки або взагалі звільнення від призову. Так, в ст.17 ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу” зазначено ряд причин, за яких призовна комісія може надати громадянинові відстрочку від призову.

За ухилення від проходження строкової військової служби передбачена відповідальність згідно ст.335 Кримінального кодексу України (обмеження волі на строк до 3-х років) та відповідальність згідно ст.210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафів). Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст.65 Конституції України).

Час проходження військової служби зараховується до загального стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Відповідно до ч.І ст.21 ЗУ “Про військовий обов’язок і військову службу» громадянам України, які звільняються з роботи, у зв'язку з призовом або прийняттям на військову службу, виплачується вихідна допомога у розмірі 2-х прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Робоче місце та заробітна плата зберігається на весь період служби. При звільненні зі строкової служби, органами соціального захисту, за поданням військового комісаріату, виплачується матеріальна допомога у розмірі: 

середньої заробітної плати на день призову, але не менше мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які працювали на підприємствах, в установах і організаціях); мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

Не перший рік призовників та їх батьків хвилює питання проходження призовниками служби в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Відповідно до рішення Ради національної безпеки та оборони України від 28 серпня 2014 року №744, військовослужбовці строкової військової служби не залучаються до виконання бойових завдань в Операціях об’єднаних сил (АТО) у Донецькій та Луганській областях, а проходять військову службу в частинах та забезпечують їхню життєдіяльність.



Переглядів: 3358
Поширень: 0

Останні новини