«Посол польського джазу у світі» Артур Дуткевич у суботу стане героєм POLISH JAZZ NIGHT у Вінниці

З 25 по 27 вересня Вінниця житиме у ритмі джазу – під гаслом «Джазуємо на здоров’я» пройде XXIV міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2020.

Традиційною «родзинкою» фестивалю стане POLISH JAZZ NIGHT. Цей унікальний проект за підтримки Генерального консульства республіки Польща у Вінниці був започаткований до 100-річчя незалежності Польщі – якраз у той час, коли у Вінницю на посаду генерального консула повернувся Дамян Цярціньскі. Відтоді щороку у Вінниці на POLISH JAZZ NIGHT з ексклюзивними програмами виступають найкращі музиканти Польщі.

Цьогоріч красу незрівнянного польського джазу, який займає особливе місце у джазовій музиці світу, вінничанам презентує один із найкращих джазових піаністів і композиторів Польщі, музикант-легенда Артур Дуткевич.

Концерт польського маестро розпочнеться у суботу, 26 вересня, о 20.00. Наживо у Вінниці він зіграє унікальну програму «ІмпроМАЗУРКИ», яку найгучнішими оплесками вітали понад 15 країн світу.

- «ІмпроМАЗУРКИ» – це цикл творів Артура Дуткевича з сольної платівки «Mazurki», що стала винятковим проектом у сучасній польській фортепіанній музиці, поєднавши в оригінальне ціле вільну імпровізацію, польські ритми, народні мотиви і традиції класичної й джазової музики, - розповідає директор VINNYTSIA JAZZFEST-2020 Павло Третьяков. - Глядачі відчують натхнення красою музики Шопена, емоційністю композицій Шимановського та ритмікою й атональністю творів Бартока. І, звісно, будуть вражені невимушеністю розгортання тематичних ліній, вражаючою швидкістю пальців і надзвичайною технікою маестро Артура Дуткевича, , чиї віртуозні імпровізації скорили весь світ.

- Майстерність, якою володіє Артур Дуткевич, вразить усіх. Це дійсно унікальний піаніст! Він був справжнім вундеркіндом, з наймолодших років вигравав престижні міжнародні конкурси, тож у консерваторію його прийняли без іспитів, - розповідає віце-консул Генерального консульства республіки Польща у Вінниці Йоанна Шеліга. - Артура Дуткевича шанують і добре знають у всьому світі – від Європи і Штатів до Азії й Австралії. За свою кар’єру він концертував у понад 100 країнах і ми щасливі, що 26 вересня його гру почують глядачі VINNYTSIA JAZZFEST– джазового фестивалю, який вже 24 роки є одним із найкращих в Україні.

Артура Дуткевича називають «послом польського джазу» у світі: у 1988 році він став першим поляком, що виступив у Каннах з трансляцією на Radio France, і з тих пір є одним із найбільш затребуваних за кордоном польських джазових музикантів.

На його рахунку десятки найвищих премій, рекордні аншлаги і сотні концертів. Відзначений срібною медаллю Міністра культури Республіки Польща «Gloria Artis» за заслуги перед культурою, протягом своєї кар'єри Артур Дуткевич співпрацював з безліччю культових джазових і блюзових музикантів, зокрема, впродовж 25 років з легендарним польським саксофоністом Томашем Шукальським  (у квартеті й дуеті), Збігнєвом Намисловським, Яном «Пташиним» Врублевським, Тадеушем Налепою, Уршулею Дудзяк, Гражиною Аугусцік, Деборою Браун, Лорою Шафран, Мішелем Хендріксом, Карлосом Джонсоном і багатьма іншими.

Одним із найяскравіших моментів кар'єри Артура Дуткевича став виступ на чолі ансамблю з 30 піаністів зі всього світу, що виконали аранжовану ним музику перед 35-тисячною аудиторією на Олімпійському стадіоні у Берліні у рамках World Culture Festival. Цей безпрецедентний концерт став даниною пошани різноманіттю культур і посланням миру для світу.

Будучи одним з небагатьох польських джазових піаністів, які дуже багато виступають соло, Артур Дуткевич також керує ARTUR DUTKIEWICZ TRIO, яке музичні критики одностайно називають одним з найкращих джазових колективів Польщі.

Крайні авторські альбоми піаніста «Mazurki», «Prana» і «Traveller» були чудово прийняті слухачами й критиками, а у «Hendrix Piano» Артур Дуткевич першим представив окремим альбомом  твори культового рок-гітариста Джиммі Хендрікса у джазовій фортепіанній обробці.

Будучи зіркою світового джазу, Артур Дуткевич завжди вражає музикою справжнього смаку. Його стиль пізнаваний і виразний, а неймовірна фантазія, техніка та майстерність володіння формою, гармонією й динамікою настільки приголомшливі, що глядачів завжди переповнює захват від повітряної непередбачуваності наступного моменту.

Артур Дуткевич завжди підкреслює, що музика - це спілкування на рівні сердець, тож під час кожного виступу пропускає через себе кожну ноту й відгомін звуку, даруючи кожному глядачу незабутні миті насолоди від музики рідкісної краси.  У цьому у суботу, 26 вересня, о 20.00 переконаються всі глядачі VINNYTSIA JAZZFEST-2020.

А у неділю, 27 вересня, з 9.30 до 13.00 під час «Джазових сніданків» - інноваційного культурно-освітнього проекту креативних музичних коворкінг-зустрічей зі світовими зірками джазу -  Артур Дуткевич поділиться практичними рецептами успіху з усіма бажаючими.

Оскільки цього року проект «Джазові сніданки» пройде в онлайн-форматі, усім, хто бажає взяти участь у проекті, потрібно зареєструватися за google-формою на сайті snidanky.jazz.vn.ua й отримати підтвердження реєстрації та посилання на ZOOM-сніданки.

За усіма новинами XXIV міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2020, що проходить за підтримки Вінницької міської ради та Вінницької обласної державної адміністрації, слідкуйте на офіційному сайті www.jazz.vn.ua.



Переглядів: 2751
Поширень: 1

Останні новини