Аналізи на коронавірус у Вінниці. Що потрібно знати і де можна здати

Які методи дослідження застосовуються для визначення наявності коронавірусу SARS-CoV-2 в організмі? Чим вони відрізняються один від одного? Де можна здати аналізи на коронавірус у Вінниці?

Тестування на коронавірус зараз проводять багато лабораторій України. Всі методи тестування можна розділити на три основні групи:

ПЛР-діагностика, яка визначає наявність в організмі самого вірусу SARS-CoV-2 на даний момент; аналізи методом ІФА (імуноферментний аналіз), що показують наявність антитіл до коронавірусу; експрес-тести, які теж визначають наявність або відсутність антитіл.

ПЛР-діагностика

Всеукраїнська мережа лабораторій МедЛаб проводить дослідження на коронавірус, в тому числі методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції). В ході забору аналізу у людини беруть біоматеріал для дослідження – зішкріб з ротоглотки чи носоглотки. Потім з цього біоматеріалу витягується один ген, який багаторазово розмножують, або, кажучи науковою мовою – ампліфікують. Після цього отримані копії гена піддають спеціальній біохімічній реакції (агарозний електрофорез). Отримана в результаті інформація і визначає, чи присутній у біоматеріалі вірус SARS-CoV-2.

Термін виконання такого дослідження становить 2 робочих дня.

ВАЖЛИВО! Довідка про проведений ПЛР-тест на коронавірус, видана в лабораторії МедЛаб, може бути використана при візиті громадянина України в ті країни, де такий документ обов'язково потрібний для в'їзду. Формат цієї довідки офіційно схвалений для лабораторії МедЛаб Міністерством охорони здоров'я України.

Провести ПЛР-дослідження на коронавірус у Вінниці можна у п'яти філіях лабораторії МедЛаб.

ІФА-діагностика

Біоматеріалом для імуноферментного аналізу служить кров з вени. Лабораторним дослідженням визначаються антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 – імуноглобуліни G (IgG) та імуноглобуліни М (IgM).

За наявністю або відсутністю антитіл IgG можна визначити, чи хворіла людина на COVID-19 у минулому (навіть якщо захворювання було безсимптомним), і чи є у неї імунітет до вірусу. Антитіла IgM вказують на активну імунну відповідь – тобто, «свіже» інфікування.

Чому краще здавати ПЛР та ІФА разом

ПЛР-тестування та ІФА-тестування «в парі» дають максимально точний результат. Це пов'язано з тим, що аналіз ПЛР найкраще підходить для ранніх стадій захворювання, оскільки дозволяє «спіймати» коронавірус, коли він ще перебуває в ротоглотці або носоглотці. А ось на більш пізніх етапах хвороби COVID-19 ПЦР іноді дає помилково негативні результати.

У свою чергу, ІФА-дослідження виступає в ролі «додаткового інструменту». Ці аналізи виявляють хворобу, коли з моменту інфікування пройшло вже два тижні – за цей час коронавірус нерідко залишає носоглотку і ротоглотку, опускаючись в легені.

Тому, щоб бути абсолютно впевненим у правильності результатів аналізів, варто провести дослідження ПЛР та ІФА, а ще пройти КТ легенів, яка дозволить відразу ж виявити можливі зміни в легеневій тканині та вчасно почати лікування.


Переглядів: 12695
Поширень: 1

Останні новини