В освітніх закладах області організували харчування з дотриманням карантинних вимог

Як повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, на Вінниччині вже другий рік діє обласна програма «Дітям Вінниччини – безпечне харчування на 2019-2021 роки», яка затверджена рішенням сесії обласної Ради №831 від 26.06.2019р.

З метою створення належних умов для здорового харчування дітей у закладах освіти, розроблений Регіональний план заходів на 2019–2020 роки, який затверджено ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області та Департаментом освіти і науки ОДА.

Для покращення матеріального стану та санітарно-технічного забезпечення освітянських їдалень в області був розроблений спеціальний паспорт харчоблоку. Всього паспортизовано 1514 харчоблоків навчально-виховних закладів.

Перед початком навчального 2020-2021 року, з метою оцінки якості питної води в закладах освіти та визначення шляхів її покращення, було проведено 861 дослідження питної води, з них не відповідало по санітарно-хімічних показниках 42 (5%) проби, по мікробіологічних показниках – 80 (9%).

По всіх невідповідних пробах керівникам закладів та установ були направлені приписи та пропозиції щодо негайного проведення заходів з покращення стану питного водопостачання. Після проведення відповідних заходів та повторного проведення досліджень, вода відповідала санітарним вимогам.

Одним з ключових питань при проведенні обстежень шкільних закладів є визначення якості та безпечності харчових продуктів та готових страв. У 2019 році з харчоблоків шкіл та садочків було доставлено 800 готових страв на визначення бактеріологічної забрудненості, з них 134 (17%) не відповідали нормативам.

Керівникам даних установ були направлені пропозиції щодо негайного посилення контролю за технологією приготування страв.

Також варто зазначити, що 120 шкільних обідів були доставлені на визначення калорійності, всі проби відповідали вимогам.

З 10 вересня 2020 року розпочато відбір проб для проведення лабораторного контролю якості харчування та питної води в організованих дитячих колективах. Вже відібрано 75 проб питної води з джерел централізованого водопостачання, з них не відповідали вимогам по мікробіологічних показниках 11 (15%), по санітарно-хімічних показниках - 6 (8%); 121 проба питної води з джерел децентралізованого водопостачання, з них не відповідали вимогам по мікробіологічних показниках 31 (26%), по санітарно-хімічних показниках - 29 (24%).

Були проведені дослідження 88 проб готових страв на бактеріологічне забруднення, з них 1 проба не відповідала вимогам; на калорійність досліджено 23 страви, всі відповідали нормі.

По всіх видах невідповідностей були надані пропозиції щодо негайного їх усунення.

Перед початком нового навчального року спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у 1280 комісійних обстеженнях закладів освіти, з них були виявлені порушення у 474 (37%).

З 1 вересня проведено 649 обстежень закладів освіти, порушення були зареєстровані у 94 (14%) закладах, притягнуто до адміністративної відповідальності 50 осіб.

Сьогодні, в цілому, вимоги постанови Головного державного санітарного лікаря України  №50 "Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", в частині організації харчування, виконуються:

розроблені графіки харчування; проведені розрахунки максимальної кількості учнів, які можуть одночасно отримувати та вживати їжу, не порушуючи фізичної дистанції; питний режим, в більшості закладів, організований шляхом індивідуальних пляшок з водою; працівники харчоблоків забезпечені ЗІЗ, наявні захисні щитки та одноразові рукавички для працівників, які проводять видачу страв; створені умови для дотримання правил особистої гігієни працівників їдальні, заклади мають достатню кількість миючих та антисептичних засобів для обробки рук працівників харчоблоку, паперових рушників, серветок та наявні ємності для їх утилізації.

Питання контролю за організацією безпечного та здорового середовища у закладах освіти, в тому числі формування культури харчування, розвитку принципів здорового харчування, питного режиму, додержання вимог санітарного законодавства та карантинних заходів,  залишаються пріоритетними в роботі Держпродспоживслужби області.



Переглядів: 2166
Поширень: 0

Останні новини