Як працюватиме перший пологовий будинок м. Вінниці

У зв’язку із збільшенням кількості хворих на COVID-19 у Вінниці продовжується залучення міських стаціонарів для лікування інфікованих коронавірусом вінничан. В першу чергу «ковідні» ліжка розгортають у відділеннях, де є технічна можливість централізованого забезпечення киснем. Серед них – пологовий будинок №1. Після відповідної підготовки у цьому медичному закладі буде створено 110 ліжок інфекційного стаціонару. Також тут залишиться акушерський стаціонар на третьому поверсі, де з часом надаватимуть медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям, які мають ознаки вірусного захворювання. 

У вересні по всій Україні і у Вінниці зокрема розпочалось стрімке зростання кількості хворих на COVID-19. Не зважаючи на те, що з моменту початку пандемії у місті кількість «ковідних» ліжко зросла з 45 до майже 350. Наразі й цієї кількості не достатньо.  

Профільний комітет Верховної ради України збирає інформацію з усіх міст про перелік стадіонів, спортивних та актових залів, де можна було б розгорнути медичні пункти для розміщення хворих на COVID-19. У міській раді вважають, що для якісного лікування варто використати усі наявні можливості медичних закладів міста і лиш після того, як і цього буде недостатньо, залучати інші приміщення. 

Такий підхід дозволяє утримувати досить високий показник по кількості інфікованих коронавірусом, які одужали. У Вінниці він – 68%, тоді як середній по Україні 43,5%.

«Наразі доцільно перший пологовий будинок дооснастити та доукомплектувати, забезпечити кисневу магістраль, сформувати «ковідні» команди і ввійти в пакет НСЗУ. Якщо і цих місць буде не достатньо, то ми будемо використовувати наш план розгортання ліжок і надалі. Я вважаю не доцільно госпіталізувати пацієнтів на стадіони і в актові зали до тих пір, поки у нас є незадіяні  ліжка в місті», – додав директор департаменту охорони здоров’я міської ради. 

Також Олександр Шиш пояснив, що перший пологовий будинок ніхто не закриває. 

«Використати під інфекційні стаціонари планується частину відділень, які не задіяні, адже планова госпіталізація припинена, оскільки ми у «помаранчевій» зоні. Сьогодні працює пологове відділення, яке знаходиться на третьому поверсі. Ми починаємо у вільних приміщеннях (1, 4 і частини другого поверху) прокладати кисневу магістраль і облаштовувати 128 кисневих точок. Розділимо маршрути пацієнтів. Жіночу консультацію ми розмістимо в відокремленій амбулаторії ЦПМСД№3, забезпечивши окремий вхід. Тобто вагітним вінничанкам, які проживають на Вишеньці, не потрібно буде їхати на Старе місто чи на Замостя для спостереження в свого дільничного акушера», - додав Олександр Шиш

Відзначимо, що на позачерговій сесії міської ради депутати прийняли рішеннями спрямувати з бюджету міста 83 млн грн на заходи з протидії поширенню епідемії коронавірусу.




Переглядів: 6524
Поширень: 5

Останні новини