Рак у жінок | При яких симптомах потрібно обстежитись

Захворюваність на онкологічні захворювання приблизно однакова серед чоловіків та жінок. Тим не менше, деякі новоутворення набагато частіше зустрічаються серед жінок (наприклад, рак молочної залози). А інші взагалі з’являються тільки у пацієнток жіночої статі (міома матки, кістома яєчника).

Всі ці патології належать до злоякісних і доброякісних утворень органів жіночої статевої системи. Підступність їх в тому, що зазвичай пухлина проявляє себе неспецифічними симптомами або маскується під транзиторні стани, на які більшість жінок не звертають уваги. Тому вкрай важливо вміти вчасно запідозрити онкопатологію, щоб звернутись до спеціаліста загального профілю, який спланує подальший маршрут обстеження, консультацій і лікування.

Які симптоми можуть свідчити про новоутворення у жінки?

Одразу слід відокремити хвороби молочних залоз та внутрішніх статевих органів. Адже ці області знаходяться на відстані, відрізняються за будовою та функціями. Отже, почнемо з патологій МЗ:

Будь-які дискомфортні відчуття в грудях. Вони можуть бути пов’язані з фізичною активністю, механічним впливом, або взагалі нічим не провокуватись. Болі в грудях частіше свідчать про мастопатію, але нерідко зустрічаються при фіброаденомі, раку МЗ; Поява підозрілих виділень. Це можуть бути як патологічні виділення в будь-який період (слиз, кров, гній), так і фізіологічні виділення (молоко) поза періодом лактації; Перманентне нагрубання молочних залоз, їх набряк або поява симптому лимонної кірки; Асиметрія МЗ, їх деформація або поява видимих бугорків. Також треба обстежувати кожне ущільнення, яке ви або ваш партнер відчули при пальпації МЗ; Поява набряків одної з верхніх кінцівок. Особливо якщо ці набряки супроводжуються болями в пахвовій області; Деформація, втягнення або інші структурні зміни соска.

Всі ці симптоми є підставою для звернення до профільних спеціалістів. Рекомендуємо почати з гінеколога та мамографії (рентген молочних залоз).

Симптоматика при ураженні матки і придатків

Що стосується інших жіночих статевих органів, по причині їх анатомічного зв’язку симптоми різних хвороб дуже подібні:

Підозрілі виділення. Це стосується слизу, виділень з неприємним запахом, а також крові у міжменструальний період, в менопаузу або при клімаксі. В першу чергу такі симптоми пов’язують із раком ендометрія або шийки матки; Урологічна симптоматика. Очевидно, оскільки в малому тазі знаходяться не тільки жіночі статеві органи, але також сечоводи, сечовий міхур і пряма кишка, ураження матки або придатків може впливати на їх роботу. Наприклад, нерідко з’являється клініка циститу (відчуття неповного спорожнення сечового міхура, часті позови до сечовипускання), сечокам’яної хвороби (болючість акту сечовипускання, поява крові в сечі). Коли пухлина вражає сечовід, виникає нирковий блок і можуть з’являтись болі в попереку; Набряки нижніх кінцівок (частіше несиметричні). Тазові лімфатичні колектори збирають лімфу з ніг. Тому коли вузли вражаються пухлинними клітинами, циркуляція лімфи погіршується і з’являються набряки на одній або (рідше) обох ногах.

Загальні симптоми

Не слід також забувати про загальну симптоматику. Сюди відноситься слабкість, підвищення температури до 37-38*С, апатія, відраза до білкових продуктів або їжі в цілому, схуднення, поява загальних набряків та сірого кольору шкіри. Кожний з цих станів — неспецифічний. Тому не спішіть панікувати при появі одного або навіть декількох з них. Але обстежитись все ж необхідно, адже вчасна діагностика онкопатології = половина шляху до перемоги над хворобою.

З чого почати обстеження?

Перш за все необхідно записатись на прийом до сімейного лікаря, гінеколога або мамолога (якщо скарги стосуються грудей). При підозрі на будь-яке захворювання пацієнтка обов’язково здає загальний аналіз крові та сечі, а у більшості випадків також проходить мамографію або УЗД. Наступний крок — гормональна та онкологічна панель аналізів а також МРТ. Саме магнітно-резонансна томографія дозволяє точно обстежити анатомію ділянок, визначити функцію органів, стан лімфатичних вузлів та ураження оточуючих тканин.

Пройти УЗД молочних залоз та органів малого тазу, мамографію, і особливо МРТ у Вінниці можна в лікувально-діагностичному центрі МЕДІЛЮКС. Клініка пропонує сучасні методи обстеження на кращому в світі обладнанні. На їхньому офіційному сайті та в соцмережах за посиланнями можна ознайомитись із апаратами, їх характеристиками і режимами роботи.


Теги: реклама

Переглядів: 10030
Поширень: 19

Останні новини