Голова Верховної ради Дмитро Разумков та мер Вінниці побували в аеропортові «Вінниця» 

Сьогодні, 26 лютого, у Вінниці з робочим візитом побував голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. Міський голова Сергій Моргунов розповів про стан аеропорту та плани по його розвитку. За словами Сергія Моргунова, «Аеропорт «Вінниця» на сьогодні єдиний в Центральній Україні, і у радіусі 150 кілометрів немає інших аеропортів. 

«Ми прораховуємо, що за рік аеропорт «Вінниця» здатен забезпечувати до 6 мільйонів пасажироперевезень, якщо буде нормальна основна робота авіасполучення як внутрішнього, так і за кордон. Крім того, цей аеропорт може обслуговувати мешканців 10 областей України, тому що Вінницька область унікальна в тому, що межує з 10 областями та з північчю Молдови. І у нас є багато випадків по чартерних програмах, коли мешканцям Молдови краще приїхати у Вінницю через Могилів-Подільський, ніж до Кишинева. Тому перспектива розвитку цього аеропорту досить актуальна. Та важлива у цілях національної безпеки, тому що тут знаходиться штаб Повітряних Сил Збройних Сил України. І по співпраці з НАТО цей аеропорт вже має певні гарні практики», – каже Сергій Моргунов. 

Проєктом передбачено розширення існуючої злітно-посадкової смуги. Після виконання робіт злітно-посадкова смуга буде відповідати II категорії посадки ICAO (посадка в умовах обмеженої видимості). Також у рамках проєкту передбачається розширення теперішнього перону для безпечного розміщення й самостійного маневрування повітряних суден і перонної техніки. 

«На сьогодні протяжність смуги – 2,5 кілометри, ширина – 43 метри. Вже зроблена проєктна документація на її реконструкцію, проведено всі тендерні процедури, державну експертизу і навіть визначено Генерального підрядника. Плануємо розширити смугу до 45 метрів, що дасть можливість посадки літаків класу Boing всіх модифікацій від 737 до 800 та Airbus A320. Смуга буде зроблена з бетону, а не асфальту, адже якщо робити з асфальту, то вона потребуватиме капремонту через сім років. Бетон витримує більше навантаження, і ми зможемо робити по два-три рейси в день», – зазначив міський голова. 

Проєкт до цього часу повністю реалізовується за кошти місцевого бюджету. Окрім розробки проектно-кошторисної документації створено віртуальну модель аеровокзалу після реконструкції для можливості його віртуального відвідання та демонстрації потенційним інвесторам, кредиторам та авіакомпаніям ще до початку будівельних робіт. 

У першому кварталі поточного року планується подання проєкту на державну експертизу. Для забезпечення фінансування реконструкції аеровокзалу Вінницькою міською радою ведуться перемовини з банками для отримання кредитування на реалізацію даного проєкту, або – як альтернатива – з потенційними профільними інвесторами для фінансування проєкту за механізмами державно-приватного партнерства. 

В січні 2020 року було підписано меморандум з Агенцією державно-приватного партнерства при Мінекономрозвитку, спільно з якою ведеться розробка пакету документів й плануються заходи із залучення інвесторів. 

«У бюджеті на 2021 рік закладені 604 мільйони гривень на реконструкцію аеродрому. Загальна вартість – більше півтора мільярда. Я сподіваюсь, що ми зможемо це зробити, але багато залежить від виконання бюджету, а тут відповідальність спільна: і наша, і місцевої влади, і держави загалом. Сьогодні приділяється багато уваги місцевим аеропортам, і Вінниця також стоїть в пріоритетному переліку. Я сподіваюся, що ми зможемо виконати ті завдання, які для себе ставила держава щодо розвитку авіасполучення між містами України. Злітно-посадкова смуга аеропорту «Вінниця» не дозволяє приймати ті повітряні судна, які фактично є головними – Boing тощо,  і кількість злетів і посадок тут також обмежена. Тому будемо працювати в цьому напрямку. Будемо намагатись допомогти у тих питаннях, які залежать від нас. Я впевнений, що колеги так само налаштовані. Ви ж знаєте позицію щодо реставрації цього об’єкту, рік тільки почався, кошти передбачені в Спеціальному фонді і я впевнений, що в цьому зацікавлені також і Президент держави і Кабінет Міністрів України. Тому спільно будемо шукати вихід з цієї ситуації, головне, щоб було наповнення бюджету», – каже голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. 

 


Теги: політика

Переглядів: 3734
Поширень: 19

Останні новини