“Він любить ласку, інколи ображається на мене, але ми компаньйони і вибачаємо одне одному”, - історії вінницьких кінологів та їхніх вихованців

Сьогодні в Україні відзначають день кінолога. Кінологією в нас займаються вже понад 70 років, але офіційно День кінолога, як професійне свято, не відзначається. Однак, саме 2 квітня 1994 року МВС створило кінологічну службу. 

Телеканал “Суспільне.Вінниця” познайомився із вінницькими собаками кінологічної служби та їхніми тренерами. 


Німецька вівчарка Ден

Німецькій вівчарці Дену 8 років. Він переможець чемпіонатів України з багатоборства кінологів. Уже встиг побувати в зоні бойових дій на Сході.

"Ми виїжджаємо на різні ситуації: крадіжки в магазинах, будинках, грабежі, застосовуємо службового собаку Дена. Він доводив до злочинця, або вказував напрямок руху, куди міг піти злочинець, чи на який транспорт сів", – каже інспектор кінолог Михайло Тимофішин.

Михайло Тимофішин працює інспектором кінологом з 2006-го року. Каже, щоб із малого цуценяти виховати службового собаку потрібні щоденні тренування. 

"Тренуємо з місячного віку на день по три-чотири рази по кілька хвилин, щоб це було їм в радість", – говорить Михайло Тимофішин.

Пес натренований на пошук людей та затримання злочинців. На службу Дена взяли одномісячним щеням.
"Він не сильно перебірливий до їжі, любить м'ясо. Якщо він виконує команди – отримає улюблену іграшку – м'яч. Він любить ласку, інколи ображається на мене, але ми компаньйони і вибачаємо одне одному", – говорить Михайло Тимофішин.

Німецька вівчарка Сенді

А це вже Сенді. Їй три з половиною роки. Вона навчена шукати наркотики. Її напарник кінолог Олег Хворостяний, розповідає, ця крихітка попри юний вік допомогла розкрити не одну справу. 


"Нещодавно в селі Нова Прилука Турбівскьої громади проводили обшук і там було виявлено нарколабораторію, знайшли велику кількість амфетаміну", розповідає кінолог Іван Грінчак.


Для тренування собак на пошуки наркотиків використовують безпечні замінники, каже Іван Грінчак
У Вінницькому кінологічному центрі нині 37 собак. У кожної своя спеціалізація. Трудовий стаж у такого службовця, каже Юрій Байнак 10 років.


“Після виходу на заслужений відпочинок – собак забирають додому їхні ж напарники”, - повідомляється в сюжеті.



Переглядів: 2204
Поширень: 2

Останні новини