Медики громад Вінниччини навчались управляти комунальними закладами охорони здоров’я

Четвертий рік поспіль в Україні продовжується  децентралізація, об’єднуються  громади,  передаються повноваження на місця, а разом з тим поглиблюються  і секторальні реформи , серед них – медична сфера. Вінницький Цетр розвитку місцевого самоврядування запросив  працівників медичних закладів  ОТГ області  на семінар «Фіаннсовий план закладів охорони здоров’я первинного рівня», що пройшов за підтримкиПрограми « U-LEAD  з Європою».

До обговорення питань організації роботи медичної сфери в ОТГ були запрошені представники громад Вінниччини та експерти -  радник Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг Віталій Швець та  регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я Таміла Лепьошкіна.

Тематика семінару включала  обговорення механізмів фінансового менеджменту, управління персоналом, оплати праці,  моделей фінансування КНП, а також обмін досвідом успішних підприємств.

«Заклади  охорони здоров’я перетворюються з бюджетних в комунальні підприємства, вони починають господарювати в інших умовах, а це фінансовий план, штатний розпис, зарплата, податки та інше. Всі ці речі нові для бюджетних установ. Коли ми, експерти Центру почали спілкуватись із медиками в громадах, виявилось, що питань надзвичайно багато -  відтак розпочинаємо серію навчальних заходів  та інформаційних сесій для них. От сьогодні  у нас близько 50 осіб – головні лікарі, головні бухгалтери  ЦПМСД громад,  вони активні, уважні та мають багато запитань, адже  комунальна сфера для них нова», - зауважив Віталій Швець, радник Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг.

«Новостворені центри первинної медико-санітарної допомоги в громадах – це установи з новим статусом, який передбачає врахування в роботі Господарського кодексу, Податкового кодексу, норм трудового законодавства. З перших кроків заклади мають правильно вибудувати свою діяльність,  віднайти стимули в оплаті праці,  в ефективному господарюванні і варто не забувати  про якість,  відтепер послуги мають бути конкурентними, адже  кожен пацієнт має право змінити лікаря в будь-який час», - пояснила Таміла Лепьошкіна, регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я.

В ході  семінару  учасники ознайомились із успішним досвідом організації первинної ланки медицини у м. Кам’янець-Подільський, а також  подискутували з питань реформування галузі.

«Наш ЦПМCД створений  1 червня 2018 року,  з огляду на майбутнє приєднання  4 населених пунктів до громади. До його  складу увійшли амбулаторія загальної  практики та 4 ФАПи із сіл громади. Населення  ОТГ  складає 4500 осіб і якщо раніше  було  4 лікаря, то зараз маємо 2,5 ставки. Заклад фінансується Національною службою охорони здоров’я – це зарплати, окремі медичні аналізи та обладнання, енергоносії, але щодо ремонтів – це місцеві бюджети і тут ще є питання, потрібні роз’яснення. Ми не можемо надавати платні послуги , наші кошти - благодійність, оренда та фінансування НСОЗ. Навчання та практика потрібна, адже  у багатьох колег  відсутні навички адміністрування, як і в мене – 5 років працювала лікарем, тож потрібно здобувати нові знання  з управління  закладом  в нових умовах», - зазначила Інна Пересунько,  головна лікарка  КНП «Шпиківський ЦПМСД» Шпиківської сільської ради.



Переглядів: 2197
Поширень: 1

Останні новини