“Насильство над цивільним населенням”, - у Вінниці видали збірник документів про Другу світову війну 

У Вінниці опублікували збірник документів, що присвячений подіям Другої світової війни, зокрема нацистської окупації теренів Вінницької області. Про це повідомляє Центр історії Вінниці.   

Ще один важливий проєкт, до реалізації якого долучився Центр історії Вінинці в особі заступника директора з науково-просвітницької роботи, к.і.н. Сергій Гула 

У збірнику публікуються документи радянських органів держбезпеки про насильство над цивільним населенням Вінницької області, що здійснювалося нацистськими та румунськими окупаційними структурами, різноманітними охоронними та поліцейськими підрозділами упродовж 1941–1944 рр. За допомогою формувань місцевої поліції нацисти на території області вчинили масові військові злочини та злочини проти людства. 

Документи, переважна більшість яких вперше уводиться до наукового обігу, свідчать про вбивства мешканців Вінниччини, особливо у районі ставки Гітлера "Верфольф", євреїв та ромів, представників партійно-радянського активу. 

“Опубліковані документи будуть цінними як для фахових істориків, так і для тих, хто просто цікавиться окремими аспектами подій Другої світової війни на теренах Вінниччини. Важливо, що головний масив документів - це до цього часу неопрацьовані фонди з ГДА СБ України, зокрема й тих, що містяться в Управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області. Традиційно не перестають дивувати сховища Державного архіву Вінницької області”, - зазначає Сергій Гула. 

Збірник можна переглянути за ЦИМ посиланням.




Переглядів: 3068
Поширень: 2

Останні новини