Через те, що Уряд не виконує обіцянки, вінничани вже цього місяця можуть залишитися без гарячого водопостачання 

Вінницькі постачальники тепла «Вінницяміськтеплоенерго», «Вінницяоблтеплоенерго» і дочірне підприємство цієї компанії «Альтернативна теплова енергія» можуть припинити свою роботу вже цього місяця. Завершується термін дії покладання спецобов’язків, якими уряд зобов’язував «Нафтогаз» продавати природній газ теплокомуненерго.  Тепер «Оператор ГТС України» вніс теплокомуненерго в перелік підприємств, що не мають газопостачальника. 
Уряд вирішив не продовжувати термін дії спецобов’язків, за якими «Нафтогаз» продавав газ теплокомуненерго. 


При тому, що 9 лютого 2921 року Кабінет Міністрів України та Асоціація міст України підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.  

Нагадаємо, тоді Уряд пообіцяв газ тепловим підприємствам не відключать, якщо ціни на централізоване теплопостачання не підніматимуть, попри економічну обгрунтованість їх зростання. 

Згідно пункту 7 цього меморандуму державні органи України, НАК «Нафтогаз України» та Асоціація міст України до 01.05.2021 опрацюють джерела компенсації різниці між цінами природного газу для підприємств теплопостачання, визначеними відповідно до пункту 13 Положення протягом жовтня 2020 року – квітня 2021 року, та ціною природного газу, врахованою в тарифах на послуги з теплопостачання для населення, за якими протягом опалювального сезону 2020/2021 року фактично нараховується плата кінцевим споживачам (населенню) до початку опалювального сезону 2021/2022 років. 

Уже від 1 травня 2021 року НАК «Нафтогаз України» мали припинити постачати підприємствам теплової комунальної енергетики природний газ за режимом покладання спеціальних обов’язків на постачальників природного газу. 

У цьому випадку підприємства теплопостачання будуть змушені продовжувати закуповувати природний газ у НАК «Нафтогаз України», адже мають перед нею заборгованість - 63 млрд грн. При цьому, умови та ціни закупівлі природного газу будуть повністю залежати від позиції НАК «Нафтогаз України», яка є непередбачуваною. 

Поряд з тим, НАК «Нафтогаз України» зіертається до суду та Державної виконавчої служби України з метою примусового стягнення з теплових підприємств заборгованості за спожитий природний газ та нарахованих штрафних санкцій, які складають в середньому до половини суми заборгованості. Накладаються арешти на рахунки, у примусовому порядку стягуються кошти. 

До переліку міст заборгованості потрапили облгази Чернівців, Львова, Харкова, Сум та інших обласних центрів. У Асоціації міст України, в складі якої міські голови, заявляють про те, що спецобов’язки потрібно скасовувати поступово. Повна відміна покладання спецобов’язків спричине відключення централізованої гарячої води і зрив нового опалювального сезону.  

Оскільки з боргами (а їх загалом понад 63 мільярди гривень) теплокомуненерго не знайдуть собі нових газопостачальниківн. І також вони не мають фінансового ресурсу, щоб платити ринкову ціну за газ. 
 



Переглядів: 3686
Поширень: 1

Останні новини