У краєзнавчому музеї відкрито виставку художніх фотосвітлин «Києво-Печерська лавра – святиня України»

13 вересня, у Великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею, за участю духовенства та вірян православних, католицьких та греко-католицьких церков, відбулось відкриття виставки художніх фотосвітлин «Києво-Печерська лавра – святиня України». Виставковий проект започаткований Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником

Проведення виставки на Вінниччині відбувається з ініціативи Вінницької обласної Ради Церков і релігійних організацій та управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації. Реалізується у рамках відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України.

Експозиція представлена 30-ма фото світлин, на яких відображено об'єкти та панорами Києво-Печерської лаври, фотографії пам'ятників архітектури та їх інтер'єрів, мальовничих краєвидів, які відкриваються на території величної святині. Окрім того, виставка знайомить відвідувачів із всесвітньовідомими печерами, храмами та іншими монастирськими будівлями, які зводилися протягом дев'яти століть - з XI до ХХ століття, та є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО.

Під час урочистого відкриття виставки з вітальним, словом до присутніх звернулися:заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька,митрополит Вінницький і Барський Симеон та начальник відділу музейно-освітньої роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олег Топилко.

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, у першу чергу, привітав усіх присутніх зі славним ювілеєм – 1030-річчям хрещення Київської Русі-України, зазначивши: «1030 років тому відбулась одна із найбільш важливих подій в історії українського народу, що мала величезний вплив на всю подальшу історію нашої нації, її мораль, на формування поглядів та ідеалів людини».

Також Олександр Крученюк подякував організаторам заходу та висловив сподівання,що дана виставка стане на Вінниччині традиційною. «Києво-Печерська лавра є духовним серцем України,свідком десяти століть, центром православного подвижництва та культури. Її історія - це одна із головних сторінок історії нашої держави та величної події – Хрещення Київської Русі-України», - зауважив Олександр Крученюк.

За інформацією організатора виставки - начальника відділу музейно-освітньої роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника ОлегаТопилко, дана експозиціє мандрує Україною з березня поточного року.

У м. Вінниці виставка діятиме до 7 жовтня.


Теги: виставки

Переглядів: 2441
Поширень: 0

Останні новини