Вінничанам презентували Концепцію паркування на Замості 

У Вінниці презентували та обговорили Концепцію паркування в районі Замостя. Дослідники із компанії  «А+С Україна» запропонували своє бачення організації паркування на Замості, аби розвантажити дороги та паркомісця. 

На сайті міськради зазначають, що концепція паркування була розроблена в минулому році. Проектом займалися фахівці компанії «А+С Україна» спільно з Вінницьким національним технічним університетом на замовлення КП «Агенція просторового розвитку». У рамках проекту обстежували вулиці Замостя, робили аерофотозйомку території в різний час доби, підраховували авто на окремих ділянках, проводили соціологічні опитування. 

Директор Агенції просторового розвитку Максим Кравчук під час презентації зауважив, що за результатами дослідження GFK 2018 року 28% вінницьких сімей мають одну машину, 1% має два автомобілі.  

«За результатами дослідження «А+С Україна», проведеного у липні  2020 року, було визначено, що вночі у будній день в районі Замостя паркується 5 716 автівок  при кількості мешканців 61 084. Це виходить близько 94 авто на 1000 мешканців. Дослідження проводили тричі за допомогою квадрокоптера. Одне із них проводилося о 05:00 ранку, щоб зафіксувати фактично нічний стан паркування. Інше - у суботу об 11:00, тоді  зафіксували 8000 автомобілів. Всього на Замості 10 813 паркомісць. Вночі паркується 5716 авто, в години роботи ринку – 7971. Вже зараз спостерігається брак простору для паркування в окремих частинах району.  Динаміка збільшення кількості авто на 11-13% щорічно робить питання впорядкування паркування особливо актуальним», - додав Максим Кравчук. 

Координаторка проекту «А+С Україна» Оксана Мірошниченко презентувала дослідження,  яке робили з колегами рік тому.  Вона зазначила, що  паркування в районі Замостя має хаотичний характер. Авто щільно запарковують околиці популярних місць та магістральні вулиці, часто при цьому заважаючи іншим учасникам руху ,  частково порушуючи правила дорожнього руху. Особливо відчутні ці проблеми на проспекті Коцюбинського (до 400 авто в пікові години), навколо Центрального ринку (більше 900 авто), на Привокзальній площі та Привокзальній вулиці (до 300 авто). Крім того, ці магістралі притягують до себе не лише мешканців Вінниці, а й людей з Вінницької області. 

«На основі зібраних та проаналізованих даних по інших містах, ми розробили наступні пропозиції до організації паркування у районі Замостя. У тому числі впровадження плати за паркування залежно від часу доби та потреб користувача. У вихідні найбільш проблемне  питання – це приїхати на ринок і припаркувати автомобіль. Також може бути створення наземних та підземних багатоповерхових паркінгів, такі приклади можна побачити у місті Цюрих. Ми пропонуємо виділити три зони. Найвища оплата - по просп. Коцюбинського, тому що тут паркування автівок найбільше заважає іншим учасникам дорожнього руху, зокрема громадському транспорту. Ми, таким чином, плануємо розвантажити просп. Коцюбинського. Друга зона – це район ринків і вул. Батозька та Привокзальна. Ми маємо стимулювати людей, які паркуються ближче до ринків, зупинятися далі, або на критих паркінгах. І третя – найдешевша зона», - розповіла координаторка проекту «А+С Україна» Оксана Мірошниченко. 

Розробники Концепції  плату за паркування пропонують задля перерозподілу попиту на паркомісця та скерування водіїв до менш завантажених ділянок вулиць. Платне паркування можливе з 8:00 до 20:00 для окремих зон.:

Перша зона – містить райони, найбільш перевантажені паркуванням, особливо таким, що створює небезпеку для користувачів і обмеження в русі на просп. Коцюбинського. 

Друга зона - це вулиці, прилеглі до Центрального ринку: частини вулиць Тімірязєва, Некрасова, Шмідта. Також Батозької і Привокзальної та площі перед залізничним вокзалом. 

Третя зона -  це інші вулиці, де проблеми з паркуванням виникають час від часу, вони не несуть загрози безпеці руху. Але через близькість до зон 1 і 2 вони не можуть бути безкоштовними для паркування, аби не перетягнути на них проблеми хаотичного паркування. Це вулиці Короленка, Тімірязєва, Шмідта, Острозького, Некрасова, Верхарна, які не прилягають безпосередньо до Центрального ринку; Замостянська та просп. Коцюбинського на ділянці від пл. Перемоги до Центрального мосту. 

Решту вулиць району Замостя пропонується віднести до зони 4, де паркування безкоштовне. 



Переглядів: 3011
Поширень: 6

Останні новини