У Верховній Раді голосуватимуть за підвищення до 850 гривень штрафу за некористування ременями безпеки в автомобілях

18 вересня Верховна Рада України має розглянути законопроект №8492 “Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами), який підвищує штраф за невикористання ременів безпеки та мотошоломів з 51 гривні до 850 гривень. Ухвалити цей законопроект Верховній Раді рекомендував Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Авторами законопроекту є 25 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ігор Діденко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Ганна Гопко. Повний перелік депутатів, які ініціювали законопроект за лінком.

Від ременів безпеки залежать шанси учасників ДТП на виживання. Як вказано у пояснювальній записці до проекту, застебнуті ремені здатні врятувати життя до 50% людей, які потрапили у смертельну автокатастрофу. Щодня на дорогах України гине не менше 10 осіб, а за рік кількість жертв перевищує 3,5 тисяч. Пристібання могло б урятувати життя та здоров’я принаймні частині потерпілих.

Водночас, штраф за ігнорування ременів безпеки в Україні становить лише 51 гривню. Незначне покарання формує у автомобілістів враження, що вимога пристібатися є формальністю та спонукає порушувати це правило. В результаті, лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки. Цей показник є найнижчим у Європі.

Міжнародний досвід свідчить, що одним із найдієвіших способів переконати громадян користуватися ременями безпеки є підвищення відповідальності за це порушення. Наприклад, у Франції штраф за ігнорування ременів безпеки становить 135 євро, Нідерландах – 140 євро, Чехії – 77 євро. Відтак, у цих країнах пристібаються більше 90% водіїв. Українське суспільство також готове до таких змін: за даними дослідження, проведеного центром Ірsos, 66% українців підтримують посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки.

Повний перелік депутатів, які зареєстрували законопроект: Антон Геращенко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Олексій Рябчин, Вікторія Сюмар, Ірина Суслова, Павло Кишкар, Ігор Дідено, Марія Іонова, Олег Мусій, Мустафа-Масі Найєм, Леонід Ємець,  Тетяна Бахтеєва, Олександр Черненко, Андрій Немировський, Наталія Веселова, Олексій Мушак, Олена Сотник, Анна Романова, Ганна Гопко, Ірина Геращенко, Лев Підлісецький, Світлана Заліщук, Остап Єднак, Наталія Агафонова.Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги” з метою зниження рівня смертності на дорогах України.



Переглядів: 2896
Поширень: 2

Останні новини