Лікар-пульмонолог у Вінниці: «У вас задушливий кашель, не вистачає повітря, а замість дихання – свист? Це ознаки бронхіальної астми, не дайте їй перейти у гостру стадію!»

Сьогодні кожен третій пацієнт пульмонолога – це вінничанини з бронхіальною астмою.

Загострення бронхіальної астми провокують різні алергени, які особливо псуються якість життя людям у весняно-літньо-осінній період (цвітіння злакових, пилок бур’янів, квітів, дерев). Тригерами можуть виступати сильні різкі запахи фарби та лаків, тютюновий дим, випари хімічних речовин, пилові кліщі, лупа домашніх тварин.

Впливають на прогрес захворювання погані екологічні умови, неякісне харчування, куріння, стрес, зайва вага, різні інфекції, слабкий імунітет та деякі паразитарні хвороби.

Не останню роль у виникненні бронхіальної астми відіграє генетична схильність: якщо ви страждайте від цього захворювання, є великі ризики, що ним страждатиме й ваша дитина.

Лікар-пульмонолог лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірина Цісар стверджує, що з захворюванням жартувати не можна й до його лікування треба підходити комплексно та водночас індивідуально до кожного пацієнта, адже бронхіальна астма – це назавжди.

На які симптоми варто звернути увагу:

Ускладнене дихання Задишка Сухий кашель Свист та хрипи в грудях Утруднений видих Нежить, закладеність носу Відчуття стиснення в грудях Напади ядухи при фізичних навантаження, дії різких запахів, тютюнового диму Прискорене серцебиття Часті  респіраторні захворювання Загальна слабкість

Астма - це хронічне запалення з основною локалізацією в бронхах, тому і називається -«бронхіальною».

Чому при бронхіальній астмі не вдається нормально видихнути?

У здорових бронхах просвіт вільний, що дозволяє повітрю безперешкодно проходити по дихальних шляхах. За рахунок розвитку запалення в бронхах, відбувається набряк їхніх стінок, сюди додається бронхоспазм, дискринія – виробляється велика кількість густого слизу, який не відкашлюється. При захворюванні бронхи закупорюються, особливо це відчутно на видиху.  

В результаті пацієнт відчуває нестачу повітря. Чи не кожен видих супроводжується сухим кашлем та свистом.

Напади бронхіальної астми можуть провокувати фізичне та психоемоційне навантаження. Вони розвивається зазвичай через короткий проміжок часу після контакту з алергеном, тригером або іншим подразником.

Вилікуватися від бронхіальної астми неможливо, однак при правильно підібраній терапії і чіткому дотриманні рекомендацій лікаря, ви зможете контролювати симптоми хвороби, а це є головною метою лікування бронхіальної астми.

«Якщо людина захворіла на астму, це захворювання буде завжди. Наша мета в лікуванні -  досягти повного контролю  над захворюванням  впродовж тривалого часу. Це коли людина живе повноцінним життям та не відчуває симптомів хвороби , а про астму їй нагадує лише кілька вдихів інгалятора» - наголошує лікар-пульмонолог Ірина Цісар.

Як відбуватиметься прийом у лікаря-пульмонолога у Вінниці?

Прийом включатиме в себе детальний збір скарг пацієнта та анамнезу життя і захворювання. Обов’язково пацієнт має розповісти: має шкідливі звички чи ні, чи контактує з алергенами, та чи має генетичну схильність.

Потім лікар приступить до огляду пацієнта: перкусії – простукування кінчиками пальців по тілу; аускультація – прослуховування легенів на хрипи чи свист; вимірювання пульсу; огляд слизових.  При необхідності, пацієнту можуть призначатись додаткові методи дослідження, наприклад, аналіз крові, визначення прозапальних маркерів, загальний аналіз харкотиння з вивченням його цитологічного складу, маркери алергічних хвороб (IgЕ), спірографію і алергообстеження.

Для встановлення діагнозу та подальшої тактики лікування, варто мати при собі всі попередні результати обстежень.

Які ж профілактичні заходи допоможуть вам уникнути загострення бронхіальної астми?

Варто зменшити вплив основних факторів ризику: уникнення контакту з алергенами, відмова від куріння, зменшення впливу пасивного куріння, професійних факторів, що викликають симптоми астми, відмова від продуктів, харчових добавок або ліків, що провокують напади.

Де у Вінниці найкраще діагностувати бронхіальну астму?

Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» пропонує індивідуальний підхід до діагностики та лікування бронхіальної астми;  специфічні алергологічні тестування в динаміці; використання ефективних методик лікування; консультації лікарів суміжних спеціальностей; комплексний підхід до вирішення проблем бронхіальної астми.

Лікар-пульмонолог ЛДЦ «Меділюкс» Ірина Цісар має чималий досвід у лікуванні пацієнтів з бронхіальною астмою. Вона обере правильну тактику лікування окремо під кожного пацієнта й зуміє покращити його якість життя!

Довіряйте своє здоров’я тільки професіоналам!

Записатись на прийом до лікаря-пульмонолога ЛДЦ «Меділюкс» Ірини Цісар можна за безкоштовним телефоном: 0 800 33 01 30.



Переглядів: 8901
Поширень: 28

Останні новини