«Чому симптоматику розсіяного склерозу можна сплутати з депресією? Як не пропустити тривожні дзвіночки серйозного захворювання» - розповідає лікар-невролог у Вінниці

Розсіяний склероз – досить підступне захворювання. Часто, на перших стадіях прогресування розсіяного склерозу, його важко відрізнити від депресії: моральне вигорання, постійна фізична втома, апатія…

До того ж ці симптоми можуть зникати, без будь-якої терапії і людина навіть не встигне відреагувати на них належним чином, відповідно не звертається до лікаря і забуде про цю проблему до наступного загострення.

Лікар-невролог лікувально-діагностичного центру «Меділюкс»  Ярослав Нікітчук розповідає, на які симптоми варто звернути увагу вінничанам, аби вчасно й належним чином розпочати лікування цієї патології.

    Спазми: підвищення жорсткості м'язів або м'язові спазми; Порушення зору (втрата зору, погіршення зору; предмети, які бачить пацієнт з розсіяним склерозом можуть двоїтись); Слабкість або надмірна втома; Відчуття оніміння або поколювання по всьому тілу; Порушення ходи, погойдування або нестійкість при ходьбі; Тремор (тремтіння) або мимовільні рухи; Погіршення координації; Порушення функції сечового міхура або кишечника, інколи проблеми в сфері статевого життя; Порушення мови; Частковий або повний параліч будь-якої частини тіла

У чому небезпека розсіяного склерозу?

Розсіяний склероз, на жаль, - невиліковна хвороба, але правильно підібравши тактику лікування, з нею можна нормально жити як, до прикладу, з цукровим діабетом чи артеріальною гіпертонією.

«Розсіяний склероз – небезпечне захворіння й якщо його вчасно не взяти під контроль, воно може призвести навіть до інвалідизації. Хворіють ним найчастіше молоді люди в «розквіті сил» - 15-40 років. Трапляються випадки, коли пацієнти – зовсім діти. А називають склероз розсіяним, тому що його прояви розсіяні в просторі, а симптоми виникають то тут, то там. Загострення чергуються з ремісіями і спрогнозувати їх вкрай важко, або й узагалі неможливо. У цьому й криється найголовніша небезпека розсіяного склерозу: коли пацієнт в ремісії, то зовні виглядає абсолютно здоровою людиною і відчуває себе аналогічно. Та кожне загострення залишає у головному та спинному мозку осередок непоправного ураження. Тому якщо вчасно не звернутись до невролога, людина може швидко стати інвалідом, її фізичні можливості стрімко знижуватимуться» - наголошує лікар-невролог у Вінниці Ярослав Нікітчук.

При розсіяному склерозі змінюється якість життя не лише самого пацієнта, а й його оточуючих людей – рідних та близьких. Адже доведеться замість пацієнта виконувати його домашні справи, брати на себе його грошові витрати й т.д.

А так як це захворювання – невиліковне, хворій людині варто пожиттєво перебувати під наглядом лікаря та дотримуватись його рекомендацій.

Як діагностувати розсіяний склероз?

Найкраще для діагностики розсіяного склерозу підходить магнітно-резонансна томографія головного і спинного мозку. Цей метод обстеження виявляє ураженні ділянки нервових волокон й дозволяє оцінити ситуацію повністю. За направленням невролога, процедуру можуть виконувати із введенням контрастної речовини, що допоможе якнайкраще візуалізувати проблему й оцінити активність процесу.

У деяких випадках лікар може призначити додаткові методи обстеження, такі як спинномозкова пункція з дослідженням ліквору, спеціальні дослідження крові та ін.

Найголовніше – вчасно звернутись до професійного невролога, який на основі зібраного анамнезу та результатів діагностики, обере правильно тактику лікування, що дозволить пригальмувати процес перебігу захворювання, взяти його під контроль й покращити якість життя пацієнта.

Де у Вінниці діагностувати розсіяний склероз та знайти професійного невролога?

В лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» працює два професійних невролога, які керуються тільки даними доказової медицини – Нікітчук Ярослав Васильович та Фікс Дмитро Олександрович.

До того ж, на базі ЛДЦ «Меділюкс» функціонує МРТ з оптимальними характеристиками. Це єдиний на Вінниччині півторатесловий сканер з підтримкою функції Fusion. Цей томограф візуалізує навіть найменші пошкодження нервових волокон головного та спинного мозку й дозволить не пропустити навіть мінімальний патологічний процес.

Записатись на прийом до лікаря-невролога ЛДЦ «Меділюкс» Нікітчука Ярослава чи Фікса Дмитра можна за безкоштовним телефоном: 0 800 33 01 30.



Переглядів: 18979
Поширень: 115

Останні новини