У Вінниці пройдуть Дні європейської спадщини

Вінниця втретє долучиться до ініціативи Ради Європи. Мета таких днів - привернути увагу жителів та гостей міста до культурної спадщини та її ролі у розвитку сучасного суспільства. Гасло цьогорічної акції - “Спадщина для всіх!”.

Про це повідомила Вінницька міська рада.

Основною ідеєю заходів в рамках ДЄС є відкриття і огляд закритих чи маловідомих пам'яток і артефактів, задля привернення уваги громадськості до їх історичної та архітектурної цінності.

У 2021 році Дні європейської спадщини присвячені темі інклюзивної та різноманітної спадщини і покликані заохотити широку громадську участь у культурі, сприяти та відзначати різноманітність і підкреслити, що взаємодія з людьми та спільнотами з різним культурним походженням може збагатити наше життя. Особливу увагу буде приділено покращенню доступності заходів, як з точки зору усунення фізичних бар'єрів, так і надання платформи різним групам, включаючи вразливих та маргіналізованих людей, які часто мають меншу можливість поділитися своїми історіями.

Організатором Днів європейської спадщини у Вінниці є департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради у партнерстві з ГО «Гармонія», Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм, Вінницьким обласним художнім музеєм, Центром історії Вінниці та Вінницькою обласною клінічною психоневрологічною лікарнею імені акад. О.І. Ющенка.

На учасників заходів чекають нестандартні екскурсії в музейних експозиціях, цікаві майстер-класи та ряд інклюзивних прогулянок Вінницею і її пам'ятками. У краєзнавчому музеї в інтерактивній формі розкриють ремісничу спадщину багатьох епох, адаптовану для різних суспільних груп, а в художньому музеї продемонструють, як мистецтво може долати міжлюдські бар'єри. Учасники зможуть потрапити в музей психоневрологічної лікарні та дізнатися про розвиток гуманних методів психіатрії. Серед екскурсій будуть запропоновані формати для маломобільних груп, людей з обмеженими психофізичними можливостями та нечуючих. Також в рамках фокусної теми відбудеться публічна дискусія «Культура. Туризм. Інклюзія» з презентацією проєкту Inclusive Travels in Ukraine, покликаної створити інформаційну базу доступності українських музеїв та стимулювати посилення інклюзивності в туристичній сфері.

«Дуже часто ми не звертаємо увагу на те, що доступ до культурних надбань обтяжений рядом обмежень, частину з яких не так складно усунути, як видається на перший погляд, - говорить директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. - Впровадження інклюзивних підходів у роботі туристичних об'єктів та атракцій є однією з цілей Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року. Тематичний рік інклюзії в рамках Днів європейської спадщини дозволить розпочати системнішу роботу разом з гідами й музейниками щодо розробки просторово-архітектурних, демонстраційних та інтерпретаційних рішень у роботі з рядом вразливих та дискримінованих груп».

Участь у подіях безкоштовна за умови попередньої онлайн-реєстрації. Кількість місць обмежена! Заходи відбуватимуться з дотриманням протиепідеміологічних заходів, що діятимуть у Вінниці на момент проведення подій.

ПРОГРАМА ДНІВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СПАДЩИНИ У ВІННИЦІ - 2021

24 вересня, п'ятниця

10:00 - Інклюзивна екскурсія центральною частиною міста "Мама Мія Вінниця" для батьків з дитячими візочками.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/jga1TgoofXANpeU98

14:00 - Публічна дискусія "Культура. Туризм. Інклюзія" з презентацією проєкту "Inclusive Travels in Ukraine".

Місце проведення: Садиба Б. Львовича, вул. С. Петлюри, 15. Вхід вільний.

25 вересня, субота

10:00, 17:30 - Екскурсія по психоневрологічній лікарні ім. О. Ющенка "Дім вар'ятів". Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/fHo52RwdrUduA7nf9

11:00-16:00 - Екскурсія по Вінницькому обласному художньому музею "Різноманітність у живописі" (щогодини). Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/sf11WbrCKobcHbct8

14:00-15:00 - Майстер-клас з гончарства на площі Т. Шевченка (щогодини).

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/BdM5iVJrqFG7VBBCA 

26 вересня, неділя

11:00-15:30 - Екскурсія по Вінницькому обласному краєзнавчому музею "Інтерактивний музей: включайся та пізнавай!" (щопівгодини).

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/zGk5W2GhfX7SFmjd6 

14:00-16:00 - Ярмарка майстер-класів "Спадщина майстрів: ремесло для всіх" (ювелірне мистецтво, витинанка, лялька-мотанка) (щогодини).

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/ED1ZrRmnKb8Wd1fB7


Теги: Культура

Переглядів: 2512
Поширень: 0

Останні новини