Директорка міського департаменту освіти розказала про якість води у навчальних закладах

Лише вчора ми опублікували результати перевірки  Держпродспоживслужбою води у вінницьких навчальних закладах. Згідно з ними, зі 110 відібраних проб води не відповідала санітарним вимогам майже половина. Та результати повторної перевірки були задовільними.

У коментарях для “Міста над Бугом” директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко пояснила, що у результатах перевірки, які оприлюднила Держпродспоживслужба, по суті не йдеться про питну воду, оскільки перевіряли воду з центрального водогону. Її в школах і дитсадках нашого міста у якості питної чи для приготування страв не використовують вже понад два роки.

Пані Оксана сказала також, що перед початком кожного навчального року працівники Держпродспоживслужби перевіряють воду з кранів у закладах освіти. Це роблять, щоб з'ясувати ступінь якості води, яку зазвичай використовують для господарських потреб: миття рук, посуду чи прибирання.

За словами Оксани Яценко, в усіх без винятку закладах освіти Вінниці стоять 9-ти ступеневі системи очищення води. Крім самих установок, які очищують воду, на якій готують їжу та напої для учнів у їдальнях, також в закладах встановлені бювети. З них діти і п'ють воду.

"Це результати перевірки саме цієї води, а не з 9-ти ступеневого фільтра, який використовує напівпроникну мембрану, і вода там проходить досить глибоку очистку"

 – розповіла Оксана Яценко.

9-ступенева система – це установка з очищення води та бювет, який стоїть у загальнодоступному місці закладу. Система здатна очищати 60-80 літрів води на годину, а один раз резервуар дозволяє отримати до 200 літрів. Для зручності в системі передбачено окремий кран для потреб харчоблоку. А комплексна очистка передбачає усунення розчинених в ній органічних речовин, застосування ультрафіолетової лампи для знищення бактерій та мінералізатор. І, щоб вода була корисною, її збагачують мінералами та кальцієм.

Щодо задовільних результатів повторної перевірки води Держпродспоживслужбою, Оксана Яценко зазначила, що жоден заклад Вінницької громади не почав навчальний рік з показниками води з крана, які б не відповідали санітарним вимогам.

"Якщо аналіз води не є якісним, тобто не відповідає всім нормам – робиться другий аналіз води. То другий раз вона була уже якісною. Жоден заклад не приступив до навчання року з поганим аналізом води. Кожного року є такі нюанси, коли беруть по два рази воду і коли вода, буває, не відповідає певним нормам.Цього разу найбільше таких результатів саме в мікрорайоні Вишенька"

– додала Оксана Яценко.



Переглядів: 2561
Поширень: 0

Останні новини