Вчителі й учні шкіл Вінниччини взяли участь у Національному уроці пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Такий урок пройшов по всій території України для учнів 15 тисяч шкіл одночасно. До його проведення в опорних навчальних закладах Києва та інших міст — Житомира, Одеси, Харкова, Дніпра, Золочева Львівської областідолучалися видатні громадські діячі, які мають високий моральний авторитет і користуються повагою у суспільстві.

У Вінниці опорною школою для проведення Національного уроку пам’яті був обраний навчально-виховний комплекс загальноосвітньої школи ІІІІ ступенівгімназії 23. Тут Національний урок пам’яті відкрила Оксана Яценко, директор Департаменту освіти Вінницької міської ради.

«80 років трагедії Бабиного Яру — це нагода дати оцінку потворності ідеології тоталітаризму,наголосила вона, виступаючи перед школярами. — Бабин Яр — це наймасштабніша трагедія в історії України та найстрашніша сторінка Другої світової війни, яка прокотилася світом і нашою країною. На території Європи чаділи газові камери, а в Україні звучали автомати та кулемети, забираючи життя невинних людей. Бабин Яр став демаркаційною лінією, яка поділила людей на «своїх» і «чужих»: там загинули не тільки євреї, там загинули військовополонені, учасники руху опору і ті, хто рятував приречених». Оксана Яценко зазначила, що у сучасному світі неприпустимі будь-які прояви нетерпимості, антисемітизму, ксенофобії чи расизму. «Усвідомлення трагедії Бабиного яру — це можливість запобігти повторенню таких страшних трагедій у майбутньому, зберігати людяність і толерантність», — додала вона у своєму виступі.

У Києві на відкриття Національного уроку пам’яті до ліцею «Liko school» зі вступним словом завітав відомий український музикант Святослав Вакарчук.

«Сьогодні день жахливої трагедії. Рівно 80 років тому відбулася одна з найстрашніших подій української та світової історії. У нас, у Києві, недалеко звідси в урочищі Бабин Яр за два дні було розстріляно більше 33 тисяч людей. Тільки за те, що вони були просто іншої національності євреями. Пізніше там було вбито десятки тисяч людей й інших національностей, зокрема ромів, українців. Ми всі маємо пам'ятати: сьогоднішній урок історії — не просто урок для закріплення матеріалу, вивчення. Цей урок ви маєте запам'ятати у своєму серці. Такі речі, як Голокост, стаються не просто тому, що так склалося, це не випадковість. Це була закономірність, до якої призвели багато причин: злість і ненависть до людей, закритість суспільства, страх підняти голову, а головне — знищення свободи людини, її гідності. Тож маємо пам'ятати завжди, що гідність і свобода — це найважливіше, це ті речі, які ми повинні захищати», — сказав Святослав Вакарчук, відкриваючи Національний урок пам’яті, а також повідав історію своєї родини, яка зіткнулася з жахами Голокосту.

Ініціатори й організатори Національного уроку пам’ятіМеморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» та Міністерство освіти і науки України — поставили за мету нагадати про історичну трагедію, пов’язану із масовим знищенням євреїв та інших мирних мешканців українських міст, яке прокотилось Україною під час Другої світової війни. Завдяки сучасним технологіям до Національного уроку пам’яті мали змогу приєднатись усі охочі: його стрим здійснювався на онлайн-платформі «Червона точка пам’яті», а також транслювали сайт Міністерства освіти і науки України, офіційне представництво міністерства у соцмережі Facebook, офіційний сайт і соціальні мережі Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

«Урок має розкрити сутність трагедії Голокосту в Україні та висвітлити тему розстрілів у Бабиному Яру. Молодь має винести етичні та моральні уроки з трагедії, яка змінила хід історії ХХ сторіччя. Ми ніколи не забудемо про ці жертви. Збереження миру й утвердження гуманістичних цінностей будуть найкращою пам'яттю за невинно загиблими», — заявив у промові до відкриття Національного уроку пам’яті до 80-х роковин Голокосту Сергій Шкарлет, очільник Міністерства освіти і науки України.

Він закликав освітян взяти активну участь у роботі, наповненні матеріалами про Голокост і популяризації онлайн-платформи «Червона точка пам’яті». Вона є інструментом для збереження та дослідження історії періоду Другої світової війни та Голокосту. «Червона точка пам’яті» створена як помічник для учителів історії та пропонує нову методику викладання шкільного предмета — інтерактивну та цікаву для учнів.

«Ми прагнемо змінити підхід до вивчення історії та зробити процес цікавим для школярів. Цей урок — перший в історії, який відродить пам’ять про Голокост. Завдяки авторській методиці з використанням інформаційних технологій та елементів дослідницької практики учні зможуть краще зрозуміти події з підручника та зробити свій внесок у відновлення правди», — прокоментувала історико-просвітницьку ініціативу Анна Мазарчук, директорка освітніх проєктів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Національний урок пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру та створення історико-просвітницької онлайн-платформи «Червона точка пам’яті» — перші спільні кроки в реалізації меморандуму про партнерство у сфері освіти, науки та просвітницької діяльності, який уклали Міністерство освіти і науки України та Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».


Переглядів: 2850
Поширень: 3

Останні новини