Майстерня громади: як у Вінниці пройшов перший урбаністично-культурний фестиваль

В суботу, другого жовтня, у Вінниці вперше відбувся урбаністично-культурний фестиваль «Майстерня громади».

Про це повідомила Вінницька міська рада.

Фестиваль мав на меті об'єднати мешканців та мешканок, зокрема, з новоприєднаних територій, задля обміну досвідом та обговорення ідей для подальшого розвитку громади. Тож «Майстерню» було проведено просто неба у Вінницько-Хутірському старостинському окрузі, та приєднатись могли всі охочі мешканці Вінницької територіальної громади.

Фестиваль тривав протягом всього дня. Учасники могли послухати цікаві навчальні лекції, взяти участь в різноманітних майстер-класах, відвідати презентації урбаністичних проєктів. Для дітей теж передбачили розваги, лекції та воркшопи. Всі охочі могли взяти участь у велоекскурсії, перекусити на фудкортах та насолодитись  концертною програмою за участі молодих вінницьких гуртів.

«Сьогодні вперше проходить фестиваль «Майстерня громади», який покликаний показати людям, як можна долучатись до розвитку своєї територіальної громади. Символічно, що ми з вами спілкуємось саме тут, у Вінницьких Хуторах, а не в центрі міста, щоб всі мали можливість обмінятись досвідом та обговорити ідеї для покращення саме вашої території. Хочу подякувати нашим партнерам - німецькій урядовій компанії GIZ та нагадати, що з 2016 року Вінниця активно і результативно співпрацює з урядами Німеччини та Швейцарії, зокрема щодо участі у проєкті «Інтегрований розвиток міст в Україні». Співпраця з міжнародними і національними експертами допомагає нам створити умови для реалізації політики інтегрованого розвитку Вінниці та консолідувати зусилля усіх задля подальшого розвитку та на довгострокову перспективу»

 - сказав у своєму привітальному слові секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський.

Для відвідувачів «Майстерні громади» Центр історії Вінниці організував урок живої історії. Реконструктор у образі вояка Армії УНР розповідав про українське військо тих років та пояснював з чого складався однострій тогочасного військового. Історики також розповідали про реальні зв'язки між новоприєднаними територіями і Вінницею.

Під час фесту відбулась дискусія «Об'єднання в громаду: переваги і виклики», в якій взяли участь заступник міського голови Андрій Очеретний, старости приєднаних округів та регіональна координаторка проєкту «GIZ» Надія Богатиренко. Модерувала обговорення директорка КП «Інститут розвитку міст» Валентина Ткачук.

На фестивалі презентували також Концепцію інтегрованого розвитку міста та принципи інтегрованого розвитку, Стратегію 3.0.

Головною метою «Майстерні громади» стало підвищення активності та залучення мешканців у міські процеси, їх знайомство між собою і громадою шляхом створення майданчика для обговорень та обміну досвідом. 

Привітав учасників й староста Вінницько-хутірського старостинського округу Владислав Кривешко.

“Я дуже радий вітати всіх мешканців Вінницької територіальної громади на першій “Майстерні громади”. Це дійсно масштабне свято, завдяки якому ми можемо зрозуміти що Вінниця це не лише місто в межах обласного центру, а це дійсно Велика Вінниця в межах всієї територіальної громади.”

«Майстерня громади» - це чудовий приклад об'єднання мешканців всіх прилеглих територій та максимального їх залучення у процеси розвитку нашого міста. Даний фестиваль стартував як пілотний проєкт.  В майбутньому він буде проводитися на різних локаціях приєднаних територій нашої громади.
 


Теги: фестивалі

Переглядів: 2864
Поширень: 0

Останні новини