Яких проблем в організмі можна уникнути завдяки правильному харчуванню? Розповідає сімейний лікар у Вінниці

Здорове та раціональне харчування відіграє неоціненну роль в загальному самопочутті людини. Взявши за звичку правильно харчуватись, ми можемо профілактикувати безліч небезпечних захворювань.

Сімейний лікар Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олеся Мазяр стверджує, що шкідлива їжа може провокувати навіть онкологічні процеси.

Чи дійсно харчування може впливати на смертність людей? Що таке збалансоване харчування? Чи потрібно сімейному лікарю звертати увагу на правильність харчування свого пацієнта? Які найпоширеніші харчові помилки допускають вінничани?

Відповіді лікаря на ці та інші запитання читайте в нашому інтерв’ю.

Чи не кожен лікар для профілактики тих чи інших захворювань рекомендує правильне та збалансоване харчування. Чи дійсно харчування може впливати на смертність?

Основу смертності в усьому світі складають не інфекційні захворювання, як багато хто думає, а серцево-судинні, онкологічні захворювання та цукровий діабет. А виникають ці захворювання, в тому числі, й через неправильне харчування.

Коли людина нераціонально харчується, зазвичай, вона набирає зайву вагу. Ожиріння, в свою чергу, призводить до метаболічного синдрому – сукупності порушень обміну речовин. Через наднормову вагу підвищуються рівень холестерину та цукру в крові, судини стають неспроможними реагувати належним чином на зміну станів в організмі. Звідси такі небезпечні захворювання як атеросклероз, ішемічна та гіпертонічна хвороби серця, захворювання жовчного міхура та печінки, захворювання опорно-рухового апарату, - артрит, подагра.

Підвищений цукор робить кров в’язкою, а холестерин - густою, через що кисень та корисні речовини погано надходять чи взагалі не надходять до органів та систем, а це провокує початок непластичного процесу – утворення онкологічних пухлин.

Вже є відповідні дослідження, які твердять, що в крові більшості пацієнтів хворих на рак, підвищений рівень цукру.

Тому щоб профілактикувати серцево-судинні та онкозахворювання, а разом з ними і безліч інших, рекомендовано суттєво обмежити вживання цукру.

Що таке збалансоване харчування?

Збалансоване харчування, це коли у вашій їжі є у достатній кількості всі необхідні поживні елементи, а отже ваш організм повністю задовольняє свою потребу в енергії.

Нерідко я чую, що пацієнти дотримуються правильного харчування, яке їм порадили дієтологи чи нутриціологи з соціальних мереж. Але дуже помилково «накладати» на себе чиєсь правильне харчування. Те, що підходить для одного організму, може нашкодити іншому. Немає якось загальної формули по необхідній кількості та співвідношенні жирів, білків та вуглеводів, вітамінів, макро- та мікроелементів для всіх людей. Все це дуже індивідуально.

Збалансоване харчування для людей з ожирінням буде радикально відрізнятись в залежності від наявності інших захворювань.

Недостатньо також просто почати вживати «правильні» продукти, треба ще вміти їх комбінувати. Адже, наприклад, залізо не дружить з кальцієм та цинком. Тому скільки б ви не вживали м’яса червоних сортів, а запиваючи його молоком чи кавою, корисних мікроелементів ви отримаєте дуже мало, або й зовсім не отримаєте.

Чи потрібно сімейному лікарю звертати увагу на правильність харчування свого пацієнта?

Взагалі-то навіть є таке зобов’язання сімейного лікаря – впливати на модифікацію образу життя свого пацієнта. Тому так, першим, хто має звернути увагу на правильність харчування людини має бути її сімейний лікар.

Пацієнти, що мають зайву вагу, або навпаки надто худорляві мають отримати чіткі рекомендації по зміні свого звичного раціону.

Корекції харчування потребують й ті пацієнти, чиї лабораторні дослідження свідчать про високий рівень цукру та холестерину в крові, підвищений чи понижений рівень гемоглобіну.

Окрім того вже набуті хронічні патології вимагають раціонального харчування.

Хоча, звісно, навіть ті вінничани, які вважають себе здоровими повинні правильно харчуватись, адже це надійна та якісна профілактика багатьох хвороб.

Також сімейний лікар має рекомендувати своїм пацієнтам не зловживати алкоголем та покинути тютюнопаління. Адже хто як не лікар має купу наочних прикладів, чому краще вести здоровий спосіб життя та правильно харчуватись.

Як Ви в цілому оцінюєте рівень культури харчування вінничан? Які найпоширеніші харчові помилки ми допускаємо? Які у нас найшкідливіші харчові звички?

Я не раз бачила в магазинах вінничан, які уважно вивчають склад на упаковках продукції, це дуже тішить. Але я й не раз спостерігала черги із машин та людей до закладів фаст-фуду і це прикро.

Найтиповіша харчова помилка для багатьох вінничан – це відсутність сніданку. Задовільнятись чашкою кави та випічкою по дорозі – не найкраща ідея. Організм треба правильно «заправляти» зранку, адже попереду важкий робочий день. Вам треба черпати звідкись енергію, а кава та випічка – це, по-перше, шкідливо, по-друге, недостатньо ситно, по-третє – жодної користі в такому сніданку немає.

Часті і шкідливі перекуси. Ото зранку розпочали з випічки, потім якесь печиво чи батончик, снеки – все це не дає жодної користі. Навпаки, це швидкі вуглеводи, які добре засвоюються і так само добре відкладаються зайвими сантиметрами на талії.

Забагато солодкого. Пам’ятайте, в 0,5 л кока-коли 12 чайних ложок цукру. А допустима добова норма цукру – 25 г і мова йде не лише про той цукор, що ви добавляєте собі в чай чи каву, а й про той, що міститься в хлібі, кетчупі, майонезі, консервах та ін.

Звичайно у списку харчових помилок надмірне споживання солі, напівфабрикатів, а ще ковбас та інших м’ясовмісних виробів, звісно не тих, що ви приготували власноруч.

Що порадите вінничанам?

У кожного з нас є родичі, друзі, знайомі в селах, купуйте овочі та фрукти в них. Домашня морква, буряк, капуста, яблука, груші, різноманітна зелень – це джерело вітамінів. Не китайська картопля чи єгипетський мікс салатів, повірте нам нічого поживного немає, а наше вінницьке, вирощене на сільських городах. Посадіть собі на підвіконні мікрогрін, він буде в 10 разів кориснішим за куплену в супермаркеті зелень.

Підписати декларацію з сімейним лікарем Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олесею Володимирівною Мазяр (послуга безкоштовна), або записатись до неї на прийом можна за телефоном: 0 800 33 01 30.


Переглядів: 4503
Поширень: 20

Останні новини