Чому вінничанам не варто жартувати з пневмонією? Які основні ознаки цього захворювання? Розповідає лікар-пульмонолог у Вінниці

Всім відомо, що найбільш поширеним та небезпечним захворюванням органів дихання є пневмонія, або як кажуть у народі – запалення легень.

Лікар-пульмонолог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірина Цісар розповіла, чому важливо при перших симптомах пневмонії звертатись до фахівця.

Ірино Юріївно, що таке пневмонія та чи варто боятись цього захворювання?

Пневмонія – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням респіраторних відділів легень - альвеол, з розвитком внутрішньої альвеолярної ексудації. 

Альвеоли - це такі маленькі міхурці або кульки, які займають більшу частину легень і саме в альвеолах відбувається газообмін.

Завдяки газообміну людина отримує кисень з повітря і віддає в навколишнє середовище відпрацьований вуглекислий газ.

Пневмонія – інфекційне захворювання, найчастішими причинами виникнення якого є бактерії та віруси. Інколи бувають ще грибкові пневмонії.

Раніше, у більшості випадків зустрічались пневмонії, викликані бактеріями, але наразі, в епоху COVID-19, лікаря-пульмонологам частіше доводиться лікувати так звані інтерстиційні-вірусні пневмонії.

В медичному середовище прийнято поділяти пневмонії на ті, які виникли поза лікарнею – позагоспітальні  та пневмонії, які виникли при перебуванні хворих у стаціонарі – госпітальні або нозокоміальні пневмонії.

Такий розподіл виник через те, що в стаціонарних лікарняних умовах, зазвичай легені інфікуються збудниками, які стійкі до антибактеріальної терапії. Тому перебіг таких пневмоній важкий і вони, відповідно, важче піддаються лікуванню.

Яка симптоматика характерна для запалення легень?

Зважаючи на те, що при пневмонії запальний процес розвивається в альвеолах, то частина легень, яка має запальний процес, повністю виключається з газообміну. Тому основним симптомом пневмонії є задишка.

Також при пневмонії характерна висока температура тіла, загальна слабкість, пітливість, кашель, який на початку захворювання може бути сухим, а при його прогресуванні, він стає продуктивним з рясним виділенням харкотиння. При цьому хворі відчувають болі в грудній клітці, прискорене серцебиття.

При пневмонії стан пацієнтів може бути різним: від задовільного до вкрай важкого. Особливо важко пневмонію переносять хворі із хронічними патологіями, люди похилого віку та затяті курці.

Чи варто боятись запалення легень?

Однозначно так. Адже це захворювання підступне своїми ускладненнями, які можуть призвести навіть до смерті пацієнта.

Встановлення діагнозу бактеріальної пневмонії – це прямий показ до призначення антибіотиків широкого спектру дії. При чому лікування тут варто призначати без зволікання. Тому що відтермінування введення першої дози антибіотиків у осіб, які потребують госпіталізації, істотно підвищує ризик смертності від цього захворювання.

При вірусних пневмоніях, будуть зовсім інші підходи до лікування. Антибіотики тут призначаються лише у тому випадку, коли доведена супутня бактеріальна інфекція.

При несвоєчасному чи неадекватному лікуванні пневмонії дуже швидко прогресують ускладнення, більшість з яких є небезпечними для життя пацієнта.

Зі сторони легень розвиваються такі ускладнення як абсцедування – розвиток гнійників в легенях, абсцесів. Також може розвиватись гангрена легень  - гнійно-гнильний некроз значної ділянки тканин легені або всієї легені.

Зі сторони плеври виникають такі ускладнення як розвиток плевриту сухого або ексудативного з накопиченням рідини в плевральних порожнинах. А при нагноєнні цієї рідини, виникає гнійне ураження плеври, яке називається емпієма.

Нерідко зустрічаються ускладнення з боку серцево-судинної системи – розвиток запалення серцевого м’язу – міокардити та ендокардити.

При регенерації інфекції можуть розвиватись важкі стани, які потребують реанімаційного ведення пацієнта. До них відноситься: сепсис та гострий респіраторний дистрес-синдром, який супроводжується гострою дихальною недостатністю.

Як діагностує пневмонію лікар-пульмонолог?

Золотим стандартом діагностики пневмонії вважається комп’ютерна томографія легень. Вона допомагає встановити площу враження легень, а також вірогідно віддеференціювати вірусну пневмонію від бактеріальної.

Ковідні пневмонії мають ряд специфічних ознак, які проявляються на комп’ютерній томографії і достовірність інформативності КТ є вищою, аніж  навіть ПЛР-тест.

Якщо немає можливості проведення КТ обов’язковим є застосування рентгенографії грудної клітки у двох проекціях. З допоміжних методів інструментальної діагностики ми застосовуємо УЗД легенів, яке допомагає візуалізувати ускладнення зі сторони плевральних порожнин та ускладнень з боку серця.

Широко застосовуються методи лабораторної діагностики: від загально клінічних досліджень крові та сечі до біохімічних показників функціонування всього організму.

Зважаючи на швидкий перебіг даного захворювання на високу вірогідність розвитку ускладнень, при перших симптомах запалення легень обов’язково звертайтесь до лікаря за вчасно призначеним адекватним лікуванням.

Записатись на прийом до лікаря-пульмонолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірини Цісар, можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74.


Переглядів: 6071
Поширень: 49

Останні новини