Сімейний лікар у Вінниці розповіла, які обстеження варто пройти вінничанам, щоб суттєво зменшити тривалість постковідного синдрому

Багатьом вінничанам дуже складно повернутись до звичного життя після перенесеного COVID-19. Так званий постковідний синдром суттєво погіршує якість життя людей на декілька тижнів, а то й місяців.

Сімейний лікар Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олександра Гринь розповіла, які обстеження варто пройти вінничанам, щоб пришвидшити процес повного одужання від коронавірусу.

Чи існує постковідний синдром у вінничан, вакцинованих повним курсом? Чи можливо уберегтись від постковідного синдрому? Які його основні ознаки? Скільки часту він триває? Та, власне, які обстеження варто пройти, щоб в результаті зменшити тривалість посковідного синдрому?

Відповіді на ці та інші питання читайте у нашому інтерв’ю.

Усі вінничани, хто перехворів на COVID-19 ще довгий час страждають через так званий постковідний синдром. Скажіть, будь ласка, які основні його ознаки та скільки часу він триває?

Сьогодні не існує чітко сформульованого визначення постковідного синдрому. Він проявляється дуже індивідуально. В когось ще довгий час болить голова, хтось ще тижнями не може нормально дихати – відчуває задишку.

Багато вінничан скаржаться на тремор ніг та рук після хвороби, на загальну слабкість, швидку виснаженість. Когось часто нудить, важко піддається лікуванню діарея; хтось не може й «на дух переносити» цілий ряд продуктів харчування: цибулю, яйця, рибу, молоко, консервацію.

Після коронавірусу активізуються хронічні захворювання ЛОР-органів – тонзиліти, синусити, загострення запалень середнього вуха, гортані; сюди ж - втрата нюху та смаку.

Не можна не відмітити розвиток та загострення аутоімунних захворювань: герпес-вірусів, цитомегаловірусів, вірусу Епштейн-Барр.

Не раз звертались пацієнти, особливо жінки та чоловіки у віці 50+, у яких тижнями болить серце, «стрибає» артеріальний тиск. Хоча й молоді люди після Ковіду скаржаться на аритмію, тахікардію.

Зі сторони нервової системи є порушення: поганий збуджений сон, знижена концентрація уваги, нестабільний настрій, апатія та навіть депресія.

Також звертаються пацієнти після коронавірусної інфекції з порушенням лібідо, ерекції і т. д. Найімовірніше, це обумовлено загальним запальним процесом, судинними порушеннями на фоні медикаментозної терапії…

І це далеко не всі ускладнення. COVID-19 дуже згубно впливає на людський організм.

А триває постковідний синдром довго. Інколи це затягується аж понад 12 тижнів. Таких пацієнтів в медичному середовищі називають «далекобійниками».

Чи часто звертаються до вас вінничани із перерахованими симптомами?

На жаль, таких пацієнтів зараз немало. Проблема полягає в тому, що самі пацієнти не можуть зрозуміти причину свого поганого самопочуття, адже навіть не здогадуються про настільки віддалені наслідки перенесеного COVID-19. І лише лікар може розібратись в причинах і підібрати необхідні засоби реабілітації цього стану.

А у людини, що пройшла повний курс вакцинації й захворіла на COVID-19 теж з’являється постковідний синдром? Чи є схожості та відмінності між постковідними синдромами у вакцинованих пацієнтів та невакцинованих?

У невакцинованих людей вищий ризик виникнення ускладнень після перенесеного коронавірусу. А у вакцинованих набагато легше переноситься як сам COVID-19, так і постковідний синдром, який найчастіше і зовсім відсутній.

Щодо схожості симптомів постковідного синдрому у вакцинованих та невакцинованих пацієнтів, то так, здебільшого вони ідентичні.

Але, якщо у невакцинованих пацієнтів після коронавірусу голова, до прикладу, може боліти місяцями, то у вакцинованих цей симптом зникає за два-три дні. Або ж його взагалі немає. І взагалі у вакцинованих повним курсом страждає значно менше органів та систем організму. Адже й саме інфекційне захворювання має суттєво легший перебіг. Тому тут все логічно.

Як діагностується постковідний синдром? Чи застосовуються інструментальні та лабораторні методи дослідження?

Діагностика постковідного синдрому надзвичайно складна, пояснююється це особливістю і різноманітністю уражених органів і систем. От наприклад. Після перенесення COVID‑19 у пацієнтів виникає пошкодження ендотелію судин і як наслідок: на 25% підвищується ризик тромбоемболії; виявляється вазоконстрикція (звуження просвіту кровоносних судин). У наслідок ураження міокарда: спостерігаються аритмії, аж на 22% зростає ризик інфарктів; відбувається порушення перфузії й ішемічні зміни в міокарді. З боку нервової системи: неврози, депресії, загальна загальмованість. Плюс: астенія, розлади пам’яті та уваги… Список дуже довгий.

І уже в залежності від ускладнень, призначаються певні лабораторні та інструментальні дослідження. Можу виділити базові обстеження, які допоможуть сімейному лікарю обрати подальшу тактику лікування пацієнта:

УЗД серця УЗД плевральних синусів УЗД легенів

Аналізи:

Коагулограма Аланінамінотрасфераза Аспартамінотрансфераза С-реактивний білок (кількісний) D-димери Загальний аналіз крові Загальний аналіз сечі

Чи існує якесь лікування від постковідного синдрому? Як людині повністю реабілітуватись після хвороби?

Звісно, лікування залежатиме від характеру ураження, воно індивідуальне і тривале, причому лікування включає медикаментозні і немедикаментозні засоби (респіраторна реабілітація, психотерапія).

Що Ви порадите вінничанам для зменшення тривалості посковідного синдрому?

Щоб попередити можливі ускладнення і зменшити трималість постковідного синдрому необхідно вчасно звернутись за медичною допомогою. Таким чином чим раніше буде встановлено правильний діагноз і розпочато реабілітацію, тим вищі шанси на швидке одужання. Тому якщо ви помітили, що перенесений COVID-19 все ще дається в знаки й погіршує якість вашого життя, не тягніть, зверніться до свого сімейного лікаря. Він допоможе вам одужати повністю.

І звичайно, основну роль в профілактиці ускладнень від коронавірусної інфекції відіграє вакцинація.

До речі, Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» щеплює усіх бажаючих вінничан та гостей міста від COVID-19. На вибір є декілька вакцин.

Також у нас можна пройти всі потрібні види інструментальних обстежень. А так як при медичному центрі функціонує пункт забору лабораторії «Меділабс», то й всі необхідні аналізи можна здати на місці. Звертайтесь. Ми потурбуємось про Ваше здоров’я.

Записатись на прийом або підписати декларацію з сімейним лікарем Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олександрою Василівною Гринь можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 098 101 74 74, 073 101 74 74.


Переглядів: 4595
Поширень: 4

Останні новини