"Внаслідок геноциду країна втратила ціле покоління, яке могло народитися", – Сергій Моргунов

День пам’яті жертв голодоморів щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.
 

У ХХ столітті українці пережили три масових голоди: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років геноцид українського народу, який здійснювався радянською владою.

"Суп з лободи, перемерзла картопля, павуки… Щоб вижити. Голодомор 1932-33 років забрав мільйони життів українців. Половина – це діти і підлітки. Внаслідок сталінського геноциду країна втратила ціле покоління, яке могло народитися. Ми знаємо це з сучасних досліджень, розповідей очевидців. Важко уявити, що тільки на Поділлі загинуло 1,7 млн людей. Горе торкнулось кожної родини. У збереженні історичної правди, у повазі до людей, яких нищили фізично і морально, у засудженні несправедливості – наша національна ідентичність. Злочини проти людяності не мають терміну давності", – дописує на своїй сторінці у фейсбук міський голова Сергій Моргунов.


Сьогодні на всій території України приспустять державні прапори. О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання. Кожен вінничанин може запалити свічку скорботи та хвилиною мовчання згадати безневинно замучених земляків.


Теги: Голодомор

Переглядів: 2908
Поширень: 0

Останні новини