Сьогодні 33-тя річниця виведення військ з Афганістану

В Україні 15 лютого відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця дата присвячена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році. Про це повідомляє міська рада. 

Керівники міста та області, військовослужбовці, ветерани-афганці, представники громадських організацій та небайдужі вінничани вшанували пам’ять українських військових та поклали квіти до Пам'ятника воїнам-афганцям, що у Центральному парку ім. М. Леонтовича.

15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю. За майже десять років неоголошеної війни керівництво СРСР відправило до Афганістану більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної радянської армії. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже три тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами.

Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Окрім афганської війни, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав.


​​​


Теги: афганці

Переглядів: 3038
Поширень: 1

Останні новини