Міська рада пропонує допомогу в облаштуванні та страхуванні житла біженцям

У зв'язку з вторгненням російських військ на територію України, тисячі людей вимушені залишати свої домівки, тікаючи від смертоносної артилерії, ракет та бомбових ударів. Внутрішньо переміщеним особам, які стали на облік у Вінниці та в майбутньому планують залишитися у громаді, міська рада намагається допомогти у пошуках помешкання.

Обставини, що складаються на ринку оренди нерухомості у Вінницькій громаді, вимагають чіткої координації та врегулювання тих питань, які сьогодні ускладнюють поселення переселенців.

Тому Вінницька міська рада запроваджує новий механізм взаємодії між орендодавцем та користувачем житла. Він викладений в рішенні виконавчого комітету Вінницької міської ради № 636 від 25 березня 2022 року.

В першу чергу міська рада пропонує власним коштом страхувати житло та бути гарантом в особі відповідної страхової компанії щодо компенсації виплат у разі настання страхового випадку.

"Вінничани, які хочуть на умовах оренди або безкоштовно надати житло тимчасово переміщеним особам, можуть його безплатно застрахувати на період користування включно з майном, - розповідає директор департаменту комунального майна міської ради Андрій Петров. - Це може бути частина квартири, дача, садовий будинок тощо".

Ще одна запропонована «опція» - косметичний ремонт (за потреби) та забезпечення базовими побутовими речами, які необхідні для життя. Налагодження цього напрямку планується за допомогою гуманітарних фондів, організацій та волонтерів.

“У разі, якщо потенційне житло потребує додаткового облаштування, міська рада та небайдужі волонтерські організації готові посприяти в цьому. Мова йде про посуд, якусь побутову техніку, обігрівачі, постільну білизну, ліжка тощо. Це можуть бути навіть елементарні ремонтні роботи косметичного характеру”, - додає Андрій Петров.

Щоб скористатись такими можливостями, власник житла має звернутись до уповноваженого КП «Агенція муніципальної нерухомості» Вінницької міської ради за телефонами: (0432) 695-595, (068) 408-7347, (093) 533-12-07.

Наразі вже розроблені і затверджені типові форми договорів оренди, в тому числі за участі рієлторів.

“Форми договорів оренди стосуються й безоплатного користування з відповідними гарантіями. При цьому, з боку міської ради та її відповідних власних структур не передбачаються будь-які додаткові комісії щодо пошуку довгострокового житла як для осіб, що його шукають, так і для тих, хто здає приміщення на умовах оренди або безоплатно”, - пояснює Андрій Петров.



Переглядів: 2626
Поширень: 3

Останні новини