Чим загрожує спалювання листя та трави? Відповіді від рятувальників

Спалювати листя категорично заборонено. Про це вкотре нагадують у Вінницькій міській раді усім жителям територіальної громади, які вдаються до сезонного прибирання своїх садиб, городів та садків. Порушення цієї заборони тягне за собою адміністративну відповідальність. Згідно з чинним законодавством, на паліїв чекає штраф. Його розмір коливається від 340 до 1360 гривень для громадян, і від 850 до 1700 гривень – для посадових осіб.

«Однак, навряд чи цими грошима можна виміряти всю завдану шкоду. Чадний газ, окис азоту, діоксини – це далеко неповний перелік отруйних речовин, які разом із димом потрапляють у повітря. Вони забруднюють довкілля і негативно впливають на здоров’я людей. Такі дії горе-господарників неприпустимі завжди, а у воєнний час можуть прирівнюватися до диверсії. Тож, маємо відповідально ставитись до прибирання», - зазначають рятувальники.

А працівники Головного управління ДСНС області, в свою чергу, закликають вінничан не провокувати загорання в природних екосистемах. Під час сухої погоди достатньо однієї іскри, щоб спалахнула масштабна пожежа. Це не лише тяжкі наслідки для довкілля - руйнування родючого шару грунту та загибель тварин, а й ризик миттєвого поширення вогню на житлові будинки та споруди, що знаходяться поруч.

Тож, рятувальники вкотре нагадують усім про необхідність дотримуватися правил пожежної безпеки як під час господарювання, так і перебування в лісових масивах і на відкритих територіях.

У цей пожежонебезпечний період категорично заборонено, зокрема, розкладати відкритий вогонь біля лісової зони чи в полях, залишати сірники чи недопалки на сухій трав’янистій підстилці, заїжджати автомобілем до лісу та залишати там просочене горючими речовинами ганчір’я, а також випалювати стерню та рослинні залишки.

Про усі випадки неправомірних дій та займань на відкритих територіях вінничан просять негайно повідомляти у Службу порятунку за номером 101.


Переглядів: 2986
Поширень: 0

Останні новини