Вінницькі лікарі видають рецепти за програмою «Доступні ліки»

Медикаменти за державною програмою «Доступні ліки» аптеки видають пацієнтам за наявності електронного рецепта. Його можна отримати у медичних закладах Вінниці. Е-рецепт приходить на мобільний у вигляді СМС з унікальним номером та кодом підтвердження або у роздрукованому вигляді. Нещодавно Міністерство охорони здоров’я спростило процедуру отримання рецепту. Якщо раніше його міг виписати тільки той лікар, з яким укладена декларація, то тепер його може видати й лікар-спеціаліст.

До списку ліків, які можна отримати за програмою «Доступні ліки», включено 354 лікарських засоби. Їх перелік можна знайти у Реєстрі лікарських засобів на сайті Міністерства охорони здоров’я https://moz.gov.ua/dostupni-liki. Сьогодні програма «Доступні ліки» працює для пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму, цукровий діабет 2 типу, розлади психіки, епілепсію.

У Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста Вінниці пацієнти можуть отримати електронний рецепт, звернувшись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Рецепт також можна отримати в роздрукованому вигляді. Без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати неможливо.

«Ми забезпечуємо пацієнтам, які до нас звертаються, виписку рецептів за програмою реімбурсації «Доступні ліки». І до речі, Міністерство охорони здоров’я спростило цю процедуру. Тобто, якщо раніше виписати рецепт міг тільки той лікар, з яким укладена декларація, то тепер його може видати й лікар-спеціаліст. У Вінниці працюють медичні електронні сервіси, але у випадку, якщо вони не працюють, у лікаря є можливість виписати паперовий рецепт і паперове направлення», - говорить директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Довідка

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України адмініструвала урядову програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Реімбурсація - це механізм відшкодування державою вартості медикаментів.


Теги: ліки

Переглядів: 1764
Поширень: 0

Останні новини