Сергій Моргунов: «Майже всі громади Вінниччини отримали гуманітарну допомогу у рамках Швейцарської місії»

Сьогодні, 16 травня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голова Міжрегіонального гуманітарного координаційного штабу Володимир Гройсман та голова обласної Ради Вячеслав Соколовий відвідали Гуманітарний центр міста Бар. У рамках роботи Міжрегіонального штабу передали продуктові набори та засоби гігієни для внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Барській громаді. Крім того, представники Штабу ознайомились з тим, як організована робота у центрі гумдопомоги, поспілкувались з волонтерами та обговорили подальшу співпрацю.

В Україні вже 82-й день війни. Увесь цей час Барська громада приймала тисячі переселенців. Загалом з перших днів війни через Барщину транзитом проїхали понад 20 тисяч українців. Частина з них залишилися, а більшість поїхали далі. Аби забезпечити людей найнеобхіднішим, у місті створили Гуманітарний центр. Тут волонтери видають переселенцям набори з продуктами, а за потреби – засоби гігієни та речі.

Сьогодні у Гуманітарному центрі видаватимуть й продовольчі набори за сприяння Швейцарської гуманітарної місії – а саме: борошно, крупа, олія, цукор, сухе молоко, консерви. Продукти харчування за запитами територіальних громад Вінниччини розподіляє Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб. 1750 продуктових наборів отримають внутрішні переселенці у місті Бар.

«З перших днів війни Барська громада почала приймати вимушених внутрішньо переміщених осіб – це були величезні колони автомобілів, які їхали на Західну Україну. Гостинне місто приймало 600-700 переселенців щоденно. Загалом десь 25 тисяч осіб ночували у місті Бар. Близько 5 тисяч оселились у нас. Наша громада сформувала банк житла і розселила людей по населених пунктах. Також ми їх розміщуємо у коледжах та ліцеї. Вінниця і Міжрегіональний гуманітарний штаб допомагає нашій громаді. Ми тісно співпрацюємо. Ця допомога надзвичайно важлива і дуже вчасна. Завдяки тому, що Вінниця має багато міжнародних партнерів, ми маємо змогу підтримувати та допомагати тим, хто цього неабияк потребує», - говорить Барський міський голова Володимир Саволюк.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що продовольство у рамках Швейцарської місії придбано в українських виробників. Це надзвичайно вагома підтримка і для економіки країни, і для забезпечення внутрішньо переміщених осіб.

«Посольство Швейцарії в Україні прийняло рішення щодо допомоги Вінницькому регіону, безпосередньо Вінниці продуктами харчування. Ми вирішили, що частину цієї допомоги направимо на територіальні громади області. Майже всі громади на сьогоднішній день вже отримали цю допомогу. Якщо говорити про Барську громаду, то вона найактивніша з точки зору допомоги внутрішньо переміщеним особам. Вони, до речі, другі після Вінниці відпрацювали алгоритм оформлення фінансової допомоги по продовольчій програмі ООН. Крім того, приєднались до тих сервісів, які сьогодні працюють з різними міжнародними організаціями. Зокрема, з Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців співпрацюють в частині ремонту відповідних приміщень для розміщення переселенців. На територію громади переїхало підприємство з Чернігівської області, яке на сьогоднішній день налагоджує своє виробництво, а це до ста робочих місць. Тобто громада достатньо активно і комплексно працює над допомогою внутрішньо переміщеним особам. Я думаю, що саме допомога громади громадам досить важлива з точки зору згуртованості українців, різних гілок влади або місцевого самоврядування. І, мабуть, в цьому наша сила. І не тільки у Вінницькій області, але й у всій країні. Це одна із запорук нашої перемоги», - каже міський голова Сергій Моргунов.

Також очільник Вінниці Сергій Моргунов додав, що близько 30% продовольства у рамках Швейцарської гуманітарної місії направили у різні міста України. Зокрема, в Харків, Миколаїв та на Київщину.

Під час робочого візиту представники Гуманітарного штабу відвідали місцеву дитячо-юнацьку спортивну школу, яка була реконструйована за підтримки Уряду Володимира Гройсмана у 2018 році. А також гуртожиток місцевого коледжу, де мешкають переселенці.

«У місті Бар зараз знаходиться близько 5 тисяч переселенців. І це достатньо велика кількість людей, які були вимушені покинути свої оселі. І наразі найбільша проблема – це житло. Приблизно 10% цих людей сьогодні ще живуть у комунальних закладах: це коледжі, школи. З 1 вересня потрібно відновити навчання там, де це можливо. Тому питання житла для людей, які втратили свої домівки, мають ключове значення. Питання освіти, працевлаштування мають бути вирішені на рівні держави. Що стосується роботи Гуманітарного штабу, який ми створили кілька місяців тому, це координаційний механізм, який фактично згуртовує, об’єднує зусилля і громад, і бізнесу, і волонтерів. Це така система взаємної допомоги і підтримки. Фактично близько 56 тисяч наборів пакуємо для Вінницької області. Окрім того, ми також налагодили взаємозв’язки з різними містами, організаціями, в тому числі й військовими, там, де потрібно допомагати. І область, і місто, і інші області нашої команди, які є партнерами Гуманітарного штабу, над цим працюють. Тому дуже важливо сьогодні зберігати цю згуртованість, згуртованість абсолютно всіх: від звичайного громадянина і воїна до Президента, від людей, завершуючи цілими громадами. Ми маємо бути єдиними для того, щоб наближати швидше нашу перемогу, яка однозначно буде», - зазначає голова Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Володимир Гройсман.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий розповів, що Барська громада зуміла однією з перших організувати на високому рівні допомогу переселенцям, які через війну опинилася в скрутному становищі.

«Цього вдалось досягти завдяки згуртованій роботі команди: тут якісно працює міська рада, депутати, старости, жителі громади. Взаємодія міського голови Бару з жителями громади, підприємцями, дозволила створити належні умови для переселенців. Крім того, громада відправляє гуманітарні вантажі у постраждалі населені пункти. Зокрема, на Київщину, Чернігівщину, Харківщину. Тут слід згадати і про досвід міста Вінниці, адже довготривала багаторічна співпраця зі Швейцарією дозволила отримати місту великий об’єм гуманітарних вантажів різного спрямування. Вінниця активно допомагає тим громадам, які на окупованих територіях. Завдяки якісній співпраці та іміджу, Швейцарія проявила ініціативу для того, щоб не тільки Вінниця, але й громади Вінниччини в межах потреби були забезпечені всім необхідним», - сказав Вячеслав Соколовий.


Теги: м. Бар

Переглядів: 1680
Поширень: 0

Останні новини