Міська рада виділила кошти на продовження реставрації двох пам’яток архітектури

У Вінниці триває реставрація пам’ятки архітектури національного значення «Башта та мури». Проводяться протиаварійні роботи, які необхідні для її збереження. Для продовження робіт сьогодні на сесії міської ради депутати проголосували за виділення субвенції з міського бюджету обласному. Також було прийнято рішення про виділення коштів на завершення реставрації фасаду ще однієї пам’ятки архітектури – «Готелю Франсуа».

В минулому році під час березневої сесії міської ради депутати проголосували за виділення коштів з міського бюджету на реставрацію пам’ятки архітектури національного значення «Башти та мури» (вул. Мури,1). Тоді з приводу співфінансування робіт до міської ради звернулась Вінницька ОДА. Адже ця пам’ятка є державною власністю, а земля, на якій вона розташована – комунальна. 

Тоді рішенням сесії міської ради було передано субвенцію з міського бюджету Вінниці бюджету Вінницької області. Кошти були направлені на протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи. За цей час було підсилено фундаменти під кутовою баштою,  колишньою стайнею, мурами, стіни укріплено  спеціальними конструкціями - контрфорсами. Влаштовано замощення з боку вулиці Монастирської. Наразі виконується монтаж покрівлі над колишньою стайнею та баштою.

«Разом з обласним бюджетом проводимо відповідну реставрацію цією архітектурної пам’ятки. Я думаю, що з часом це буде досить важлива історична родзинка нашого міста», - заначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Під час ремонту було уточнено фактичну глибину залягання існуючого фундаменту. Тому виникла потреба у додаткових роботах, на них і буде направлено кошти. Відповідне рішення про виділення субвенції в розмірі 1 млн 380 тис. грн з міського до обласного бюджету було прийнято сьогодні під час сесії міської ради.

Також депутати схвалили рішення щодо виділення додатково 440 тис грн на ремонтно-реставраційні роботи пам'ятки архітектури місцевого значення «Готель «Франсуа» (Соборній, 50). Ці гроші будуть направлені на завершення реставрації, яка зараз триває – оновлення фасаду, відновлення ліпнини, балконів. Крім того, виділяється 660 тис. грн на внутрішньо-опоряджувальні роботи в цьому ж приміщенні на 4-му поверсі, де знаходиться Територіальний центр соціального обслуговування населення.

Довідка:

Вінницькі Мури – комплекс оборонних і монастирських споруд XVII століття у Вінниці. Складається з будівель колишніх костьолу, колегіуму, келій єзуїтського кляштору, костьолу, келій, башти та мурів домініканського монастиря. 



Вулиці: МУРИ


Переглядів: 4811
Поширень: 1

Останні новини