Унікальний симфонічний оркестр пропонує вінничанам відсвяткувати сторіччя разом

Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України 22 жовтня виступить у Вінниці в приміщенні музично-драматичного театру ім. М. Садовського в рамках великого концертного туру з нагоди 100-річчя від дня заснування! Великий концерт на дві дії розпочнеться о 18.30. Квитки доступні за посиланням і їх вартість 150-200 грн.

Уславлений український колектив з віковою історією був заснований у листопаді 1918 року постановою Ради Міністрів УНР. У радянські часи оркестр мав назву Державний симфонічний оркестр УРСР, а із здобуттям Україною Незалежності – Державний симфонічний оркестр України. У 1994 році оркестр указом Президента України отримав статус Національного і отримав сучасну назву.

У всі роки свого існування цей колектив був і залишається творчою лабораторію для провідних українських композиторів, диригентів і солістів. Перше виконання своїх творів оркестру довіряли наші класики: Борис Лятошинський і Левко Ревуцький; сучасні світові зірки симфонічної музики: Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Іван Карабиць. Записи творів у виконанні оркестру визнавались кращими у світі і номінувались на престижні музичні конкурси. Всього ж Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України записав протягом останніх років понад 100 компакт-дисків з українським і світовим репертуаром. Це симфонічні твори від епохи бароко - до сучасного авангарду.  

Новостворенний Державний симфонічний оркестр України з диригентом Германом Адлером (у центрі, 1937 р.)

Унікальною є колекція імен визначних діячів культури, причетних до історії оркестру. Кілька поколінь музикантів працювали за головним диригентським пультом оркестру. Це – Олександр Горілий, Натан Рахлін, Стефан Турчак, Володимир Кожухар, Федір Глущенко, Ігор Блажков, Теодор Кучар. Карта гастрольних поїздок головного симфонічного оркестру держави безумовно вражає: простіше перерахувати континенти, де він виступав: Європа, Африка, Азія, Америка. Серед цього різноманіття не загубилась на карті і наша Вінниця. Оркестр вже виступав на її концертних майданчиках. 

Токіо Опера Сіті, 2014 рік

І ось незабаром відбудеться нова зустріч. З оркестром до Вінниці прибудуть: художній керівник і головний диригент оркестру – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимир Сіренко; солістка-вокалістка Національної опери України, заслужена артистка України, лауреат міжнародних конкурсів оперних співаків Наталя Ніколаїшин; і добре відомий вінницьким шанувальникам музики концертмейстер Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, лауреат міжнародних і національних конкурсів, випускник Вінницького училища культури і мистецтв, соліст Вінницької обласної філармонії скрипаль Максим Грінченко.

Наталя Ніколаїшин;  Максим Грінченко

З цим концертом наше місто приєднається до переліку тих, хто бачив і слухав живу легенду національної культури. 22 жовтня для вінничан прозвучать симфонічна поема «Мазепа» Ференца Ліста; концерт для скрипки з оркестром Фелікса Мендельсона, твір 64; три українські весільні пісні Мирослава Скорика в обробці для сопрано і симфонічного оркестру та симфонія № 2, твір 50, Бориса Лятошинського. Поспішайте замовити квиток!


Теги: концерти

Переглядів: 4170
Поширень: 1

Останні новини