На Вінниччині лісівники доглядають за ланями та дикими кабанами

На території Гайсинського лісництва живуть 60 диких кабанів та більше 50 ланей. За ними доглядають лісівники - створюють тваринам комфорт і підгодовують. А заборона відвідувати ліс і полювати - позитивно вплинули на популяцію диких тварин.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Вінниця.

Живуть лані європейські окремими стадами. Самиці із малятами окремо, самці окремо. Разом вони лише у період спарювання.

Всі ці тварини наразі мешкають на території вольєру для напів вільного утримання диких тварин Гайсинського лісгоспу. Його загальна площа 100 гектарів.

Аби тваринам тут було комфортно їх цілий рік підгодовують. Для них тут навіть спеціальний раціон розробили. Від традиційної кукурудзи до трави суданки. Вона має солодкуватий смак і тварини її дуже люблять.

«Травичка для ланей дуже хороша, має хороший смак. В господарстві її вирощуємо», - розповів єгер Сергій Савєльєв.

В дикій природі лані та свині мирно співіснують. У кабанів як і у ланей дітей доглядають самиці.

«Вожак в стаді свиноматка, вона водить поголівʼя. Самець з боку, він в сімʼю приходить коли гін. Малі ходять з нею до року, потім вона їх відганяє», - каже Сергій Савєльєв.

За словами Савєльєва, для тварин створюють штучні водойми, бо чимало природніх повсихали.

«Штучно робимо ставочки і вони купаються. Кліматичні умови такі, що води приктично немає. Завозимо бочками», - говорить Сергій Савєльєв.

У кабанів зараз теж період розмноження, каже Савєльєв. Дорослих до 2 десятків, малюків понад 40.

Зараз тварин в рази побільшало, каже Сергій Савєльєв. Посприяла цьому заборона на полювання та відвідування лісу людьми. Тепер тут лише звірі і працівники лісгоспів, які підгодовують їх. Ланей за попередніми підрахунками тут понад пів сотні. Близько двох десятків, це ті хто родився цієї весни.


Теги: ліси

Переглядів: 1781
Поширень: 0

Останні новини