З липня Національна служба здоров’я виплачувати лікарям первинки гроші за кожного пацієнта

З липня медичні заклади первинної допомоги, які уклали договори з Національною службою здоров’я, фінансуватимуться за новим принципом. Лікарям платитимуть за кожного пацієнта окремо. 370 грн сімейний лікар отримуватиме за молодь та людину середнього віку, 740 — за людину поважного віку та вдвічі більше за дитину.

Лікар вінницького Центру первинної медико-санітарної допомоги №2, Ігор Маліновський має 26 років лікарського стажу. З ним уклали угоди понад тисяча пацієнтів. Наймолодшому – два тижні, найстаршому – 97 років. Лікар каже: “для пацієнтів, які оформили декларації, зміни будуть не надто відчутні. А ось для тих, які не уклали договір, почнуться проблеми з наступного року. Як написано в законі, держава за них не нестиме соціальної відповідальності”.

Нині сімейні лікарі, терапевти та педіатри надаватимуть послуги з діагностики та лікування, проводитимуть профілактичні огляди, вакцинацію, виписуватимуть направлення, довідки, й рецепти на “доступні ліки”, спостерігатимуть вагітність та надаватимуть невідкладну допомогу.

За словами заступника головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Валентини Олевінської, станом на 1-ше липня в їхньому закладі декларації з лікарями підписали 44 тисячі вінничан.

Загалом, Вінницька, Харківська, Львівська області та м. Київ – за словами директора міського департаменту охорони здоров’я Олександра Шиша – серед лідерів з укладання угод із сімейними лікарями. “Якщо говорити по містах, то найбільше м. Вінниця. Ми досягаємо 50%.”




Переглядів: 2024
Поширень: 0

Останні новини