Остеопороз: причини й профілактика

Щільність кісткової маси безпосередньо позначається на міцності кісток, і в процесі зниження кількості кісткових клітин людський організм страждає на ряд серйозних захворювань. Сьогодні ми поговоримо про те, що таке остеопороз, які причини його виникнення, а також методи профілактики цього клінічного стану.

Чим проявляється захворювання

Остеопороз це втрата кісткової маси, спричинена вимиванням кальцію з кісток. При остеопорозі кістка набуває фактури пемзи, стає пористою, внаслідок чого значно знижується її міцність. Остеопороз виникає внаслідок природних причин, а саме процесу старіння клітин, тому остеопорозом частіше страждають люди похилого віку. Також захворювання може бути викликане падінням кількості статевих гормонів, характерним для періоду клімаксу у жінок. До інших причин виникнення остеопорозу відносять:

дефіцит кальцію, викликаний несприятливими факторами, у тому числі не збалансованим харчуванням, вживанням алкоголю та курінням; порушення абсорбції кальцію в кісткових тканинах внаслідок нестачі вітаміну d, марганцю, брому чи інших мікроелементів; операції в органах травного тракту; прийом деяких медичних препаратів; онкологічні захворювання, у переважній більшості випадків рак простати у чоловіків та рак молочних залоз у жінок; аутоімунні захворювання; генетична схильність.

Профілактика остеопорозу

Головний профілактичний захід у запобіганні розвитку остеопорозу кісток — виключення дефіциту кальцію в організмі людини. Для цього варто зосередитись на збалансованому харчуванні з високим вмістом кальцію, а також вітамінів та мікроелементів, необхідних для його засвоєння.

Другий спосіб профілактики – прийом спеціальних вітамінних комплексів, препаратів кальцію. Одним із найефективніших та збалансованих комплексів, на думку лікарів, є комплекс Кальцемін®. До його складу входить вітамін d3, фосфор, марганець, бром, мідь, а також сам кальцій, у необхідній добовій дозі для дорослої людини.

Приймати Кальцемін® можуть дорослі та діти віком від 12 років, за погодженням з лікарем прийом цього препарату кальцію дозволений вагітним і тим, хто годує. З обережністю Кальцемін® варто приймати алергіку, проте за статистикою алергічні реакції трапляються вкрай рідко.

Стандартна схема прийому передбачає вживання однієї-двох таблеток на добу під час їжі. Вітаміни потрібно запивати великою кількістю рідини, не менше однієї склянки чистої води. Це необхідне для забезпечення оптимальної абсорбції кальцію в організмі. Тривалість курсу лікування може бути різною, і змінюватись в межах від одного місяця до трьох-чотирьох місяців.


Переглядів: 1829
Поширень: 0

Останні новини