Місія: як Вінниці пережити воєнну зиму при можливій відсутності опалення…

    Львів закуповує буржуйки, Вінниця готує  пункти для обігріву і генератори,  східні міста  вже зливають воду з батарей, а оренда старої хати в селі  з дровами і пічкою може коштувати 800-1000 доларів. Причому вінничани вже програють конкуренцію за «шевченківські» хати біженцям зі зруйнованих міст, які добре знають, що таке тепло взимку

     Михайло Марко

       Ця зима буде найбільшим випробуванням для  населення  не лише за часи незалежності, а й  за останні 77 років, вже визнав і уряд.  Через війну і терористичні методи агресора мало сподівань, що ця зима  буде з нормальним опаленням. І справа не лише в критичних запасах газу та вугілля. Справа в самій  війні. Якщо російські  ракети  влучатимуть по ТЕЦ, міста можуть  опинитися без тепла. Якщо, не дай Боже, ракети пошкодять котельні, альтернативою стане  електроенергія. Але якщо зникне і електроенергія, і можливість користуватися газом, тоді залишиться для вижиття тільки пічне опалення (буржуйки) і дрова. Як це було під час війни з Росією в Грузії, коли навіть в  Тбілісі півроку жили взагалі без світла, без газу, без тепла.  Люди вдома ставили буржуйки й так обігрівалися.

     Доморощені арестовичі продовжують заявляти, що на більшій частині країни ситуація нормальна і немає нібито підстав чекати її погіршення. Але справа в тому, шо проти нас виступає  країна- терорист.

Не здобувши  значної для себе перемоги на полі бою,  вона вбиває та тероризує мирне  населення.  Взимку вони дочекаються настання холодів і цілеспрямовано почнуть нищити ТЕЦ, електростанції иа іншу критичну інфраструктуру. Зараз   по ній майже не б’ють, тому що нині  це не критично. А от коли за вікном буде десять градусів морозу…

   Що ви  робитимете у своїх квартирах, якщо тепло та світло зникне на тиждень, два, три? Відрізане взимку від світло та теплопостачання будь-яке місто автоматично стає центром гуманітарної катастрофи. І українські міста вже почали готуватись до вірогідних сценаріїв.

    До вже згаданих «буржуйок»  готується, наприклад, Львів, де  міський голова Андрій Садовий закликав львів’ян самостійно готуватися до зими, закуповуючи все необхідно. «Звертаюся до населення: не чекайте осені! За можливості, якнайшвидше купуйте дрова. Нам потрібно підготуватися до зими уже сьогодні», - сказано в його офіційному зверненні. Самі ж буржуйки мають закупити будинкові ОСББ.

     Купувати дрова закликав населення і голова Рівненьскої  воєнної адміністрації Віталій Коваль. Взагалі зливають воду з систем у містах на сході, де опалювальний сезон навіть не планують розпочинати. До важкої зими, врізаючи ліміти газоспоживання і температуру в помешканнях,  готується і Європа.

     Вінниця теж готується до екстремального опалювального сезону і перестраховується, готуючи вже зараз  алгоритми дій у разі відсутності теплопостачання чи електроенергії.

   Якщо будуть перебої, відкриватимемо пункти для обігріву,  повідомив міський голова Сергій Моргунов. Як  мобільні  теплопункти в наметах  з теплогенераторами  гарячого повітря, так і підвальні при будинках, куди люди можуть приходити і щоб отримувати там гарячу їжу.  Таким чином свого часу Вінниця допомагала Алчевську, який в 2006 році залишився без опалення при  -35°С на вулиці. І після чого тодішній вінницький мер Гройсман розпочав програму модернізації міських тепломереж.

   Для мешканців тих будинків, де немає підвалів, готуються  пункти обігріву у комунальних закладах.  Наразі ж Сергій Моргунов збирається тримати опалення до критичних меж. Інакше шкоду буде важко навіть оцінити. І з мерзнучими  людьми, і з розмороженими та зруйнованими системами опалення, водопроводу і каналізації, зіпсованими  паркетом і шпалерами, пожежами  і отруєннями чадним газом...

     Для цього оперативний штаб з підготовки до опалювального сезону при мерії готує також закупівлю генераторів для забезпечення  безперебійної роботи підприємств тепло- та водопостачання. Сама ж альтернативна система подачі води  на випадок надзвичайних ситуацій -  без електроенергії – була розроблена ще торік.

    Також  Моргунов доручив підтримувати постійний місячний резерв палива  для роботи наявних у місті 12 твердопаливних котелень. Дрова стають дефіцитом і ціна їх постійно зростає. Знайомі, що завбачливо запасаються ще з червня, розповідають і про аферистів, які хочуть передоплати на карти або привозять замість дуба яблуню чи осику.

   Втім, саме містянам в квартирах  дровами й буржуйками перейматись точно не варто. Бо  поставити у кожній квартирі буржуйку  практично нереально. Для такої кількості пічок потрібна величезна кількість дров.  Та й небезпечно.

   Як наразі готуються самі люди? Ви ж теж ВЖЕ почали готуватись до зими, правда?

     Насамперед зріс попит на конвектори і електроковдри. Наприклад, кількість замовлень масляних обогрівачів цього літа зросла  більше ніж в в 100 разів порівняно з минулим роком, за даними маркетплейсу Prom. Більш як в 10 разів зросла купівля електроконвекторів та інфрачервоних обігрівачів.

     Проте потрібно розуміти, що коли в ті ж рази зросте навантаження на електромережі, вони від перевантаження просто  полетять. Дасться взнаки і випадання окупованої  ЗАЕС, яка забезпечувала майже 25% української енергосистеми. Тому варто готуватись до перебоїв з постачанням електроенергії. І розуміти, що навіть якщо в будинку є індивідуальне газове опалення, то зупиняться газові котли, бо без електроенергії вони не працюватимуть. Там стоять циркуляційні помпи, система електрозапалювання.  Господарства на індивідуальних системах опалення взагалі опиняться тоді у найвразливішій ситуації.

   Вихід - наявність власного, нехай і маленького генератора. Не найгірший варіант для кількох сусідів, якщо треба забезпечити опалення на декілька тижнів. Можна «скинутися» поверхом чи декількома квартирами.  Навіть найпростіший генератор на 1,5 кіловата, який коштуватиме приблизно 10 тисяч гривень, не є великою потребою, але його треба мати постійно.

     Деякі мешканці взялись закуповуватись газовими балонами й горілками. Тільки чадять вони не менше «буржуйок» і  як буде витримуватись  техніка безпеки в багатоповерхових будинках - незрозуміло.

     Практики, які звикли виживати в таких умовах, дають ще конкретніші поради:

     1. Якщо у вас є будь-який будинок за містом, його необхідно підготувати до цілком автономного існування. Це насправді не так дорого та важко. Зробіть хоч одну кімнату з обігрівом, якщо немає можливості зробити весь будинок. І взагалі, якщо є така можливість, - переберіться до зими в приватний будинок з пічкою. Немає свого – домовтесь з родичами/кумами/друзями. Знайдіть тих, хто зможе вас прихистити в разі чого.

2. Купіть  буржуйку, доки ще є час. Булер’ян, твердопаливний котел. Маленький генератор, щоб працювала електроніка котла , якщо вона є. Запас палива - дрова, пелети… Запас палива для генератора. Хоч мінімальний, хоч на тиждень.  Все це потрібно було робити ще три місяці тому. Вже зараз є відчутний дефіцит генераторів. Як тільки стане холодно та почнуться перебої, ви взагалі їх не знайдете. Ні за які гроші. Те саме стосується палива та дров чи пелетів. Логістика постачання так саме буде страждати як і критична інфраструктура. 

3. Важливо розуміти, де в разі відключення води ви зможете її набирати неподалеку (криниця, свердловина). В ідеалі варто мати власну  200-літрову бочку, щоб робити  запас води.

4. На всякий випадок варто мати запас свічок або ліхтарі, а також сірників.

5. Маріупольці готували їжу надворі, зокрема на мангалах і в котелках, - відшукайте заздалегідь й свої травневі девайси.

6. Потурбуйтесь про близьких і знайомих похилого віку та маломобільних.

7. Якщо ви взагалі обмежені у грошах( таких багато) шукайте друзів , в яких немає будинку за містом, кооперуйтесь з ними. Об'єднуйтесь. Разом ви вирішите всі ці питання, та й взагалі легше будете переносити важкі часи коли вони настануть.  Не якщо, а коли. На жаль.

    Сміятись не варто.  Я маю досвід, коли прийшлось спати  в светрах і штанях при температурі вдома  +6°. Без газу, без електрики, без води.  А що робитимете ви в такій ситуації?

- В цьому опалювальному сезоні зміниться все. Якщо у минулі роки було питання ціни газу і палива, то зараз узагалі стоїть питання його наявності, безпеки постачання. Бо навіть якщо ви матимете запаси того чи того палива, не факт, що ваші потужності не будуть атаковані росіянами і ви зможете надавати послуги опалення вашим мешканцям.

Практично це означає, що міста тепер мусять розробити план кризової поведінки. Вони мають передбачати інструкції з будь-яких кризових випадків: що робити, якщо ракета потрапить у ТЕЦ, що робити, якщо ракета потрапить в газову трубу, коли місто залишається без газу, тепла і води або без усього цього.

Ситуація непрогнозована через безпекові виклики. Ми не знаємо, які міста будуть у зоні опалення і постачання газу, а які – ні, які родовища, підземні газосховища і компресорні станції будуть у робочому стані, а які – ні.

Тому містам потрібно максимально ввійти у локальні системи енергоспоживання і енергопостачання, максимізувати все, що тільки можна, аби не залежати від постачання в зимовий період.

І тут у нас появляється велика варіативна частина. Чи ми взагалі будемо «запускати» школи і садочки цього року, де було істотне споживання газу? Один із варіантів економії споживання – не робити цього, а «тримати» лікарні, бо це питання життя. Не запускати стаціонарне навчання, що дасть можливість зекономити, принаймні розтягти той ресурс, що в нас є, на довший період.



Переглядів: 4854
Поширень: 34

Останні новини