З наступного тижня у Вінниці планують розпочати подачу тепла у дитячі садочки, школи та лікарні

У Вінниці опалювальний сезон розпочнеться вчасно. Про це сказав міський голова Сергій Моргунов під час виїзної наради 4 жовтня на будівництві твердопаливної та реконструкції газової котельнь по вул. Зулінського. Якщо упродовж трьох діб середньодобова температура повітря становитиме нижче 8 градусів, - то уже з наступного тижня планується подати тепло у дитячі садочки, школи та лікарні.

Реконструйована газова котельня по вул. Зулінського розпочне свою роботу уже цього опалювального сезону. А твердопаливну завершать будувати до початку зими.

«З наступного тижня ми плануємо розпочати подавати тепло в лікарні, дитячі садочки і школи. Так ми це робимо щороку. І поступово переходити до подачі теплоносія в будинки. Думаю, що з 15 жовтня, як було і заявлено Кабінетом Міністрів України вчора під час засідання Уряду, - опалювальний сезон розпочнеться вчасно. Вже є моє доручення і буде прийняте відповідне рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради щодо початку опалювального сезону», - сказав міський голова Сергій Моргунов.

З 2016 року в рамках спільного зі Швейцарією проекту з енергоефективності у Вінниці триває будівництво твердопаливної котельні потужністю 3,3 МВт по вул. Зулінського. Також тут завершується реконструкція газової котельні. Це одна із частин проекту «Реконструкція системи теплозабезпечення мікрорайону Зулінського – Київська».

Від збудованої нової твердопаливної котельні та реконструкції газової очікується зменшення споживання природнього газу в рік на 3,4 млн м3. А також зменшення викидів двоокису вуглецю на 6,5 тис. тон в рік.

Реалізація цього проекту проводиться спільно Вінницькою міською радою, комунальним підприємством «Вінницяміськтеплоенерго» та Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації. З 2016 року у цьому мікрорайоні замінено 9,3 км теплових мереж у двотрубному прокладанні та встановлено 68 індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках.

Комплекс будівництва твердопаливної котельні включає будівлю самої котельні потужністю 3,3 МВт, склад для тріски, ваги та зовнішні інженерні мережи. Комплекс буде поступово підключений до мереж реконструйованої газової котельні. Це дозволить збільшити виробництво теплової енергії майже до 17 MВт та використовувати альтернативний вид палива - деревну тріску. Загальна вартість проекту по цьому мікрорайону міста становить близько 78 млн грн. Де 29,2 млн грн – кошти міського бюджету та КП «Вінницяміськтеплоенерго», а близько 49 млн грн - грантові кошти Швейцарської конфедерації.

Швейцарська компанія Viessmann AG займається поставкою обладнання, монтажем технологічного майданчика, автоматики, труб димовидалення та пусконалагоджувальними роботами.

«Газова котельня запрацює уже з 15 жовтня, а до кінця листопада планується ввести в експлуатацію твердопаливну котельню. По співпраці з Швейцарською конфедерацією по усіх етапах проекту (включаючи мікрорайони вулиць Антонова, Баженова та Зулінського) загальний розмір інвестицій в модернізацію систем теплопостачання становить 20 млн 100 тисяч швейцарських франків, з яких трохи більше 4 мільйонів - це внесок Вінницької міської ради і «Вінницяміськтеплоенерго». Ми побудували твердопаливну і модернізували газову котельні на вул. Баженова. Встановили більше 100 індивідуальних теплових пунктів в будинках на Тяжилові, замінили там близько 9,3 км труб. А тут встановлено 68 ІТП і замінено також понад 9 км теплових мереж. Крім того, в наступному році по цій же програмі ми будемо встановлювати ІТП на Вишеньці», - розповів Сергій Моргунов.

Твердопаливна котельня зможе подавати гарячу воду без будь-яких проблем: «Як показав цей рік, певні проблеми з Нафтогазом є не тільки у Вінниці, а й по всій державі. І на засіданні Асоціації міст України ми піднімали це питання під час зустрічі з Прем’єр-міністром і віце-прем’єром. Є необхідність в прийнятті змін і в законодавстві та вирішення багатьох інших проблемних питань у взаємовідносинах між постачальниками і Нафтогазом. В даному випадку, маючи твердопаливні котельні, ми зможемо паралельно знаходити інші шляхи подачі гарячої води для тих будівель, де немає такої можливості», - додав міський голова.

Як зазначив генеральний директор КП «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Бульбас, реалізація цього етапу швейцарського проекту покращить подачу тепла до 79 житлових будинків, у два садочки, дві школи та одну лікарню цього мікрорайону. За потужностями це трохи менша котельня ніж та, що працює на вул. Баженова.

Довідка по Швейцарському проекту: 

В листопаді 2011 року у Вінниці було підписано Меморандум про взаєморозуміння між урядами Швейцарської конфедерації та України і містом Вінницею, щодо надання технічної та фінансової допомоги для проекту з енергоефективності. 
Загальний бюджет по усіх етапах проекту – 20,1 мільйонів швейцарських франків (580 млн грн):
16,08 млн.шв.фр. – від швейцарських партнерів; 
2,01 млн.шв.фр. – кошти міського бюджету; 
2,01 млн.шв.фр. – частка КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Заходи проекту: 

виведено з експлуатації малоефективних котелень по вул. Москаленко, 39, 44 та більше 10 шт. ЦТП з енергозатратним обладнанням; встановлення ІТП з автоматичним регулюванням постачання теплової енергії відповідно до температури зовнішнього повітря; підключення обладнання котелень та ІТП до системи SCADA з виведенням її на диспетчерський пульт ВМТЕ; реконструкцію магістральних та розподільчих трубопроводів з використанням попередньо-ізольованих трубопроводів та системою аварійної сигналізації;  перехід з чотирьохтрубної системи теплопостачання на двотрубну, що надало змогу значно зменшити втрати теплової енергії та витоки теплоносія; впровадження енергоефективної котельні на трісці, що дає змогу економити дороговартісний природний газ.



Переглядів: 3445
Поширень: 0

Останні новини