Вінниця задекларувала наміри отримати статус “Громада, дружня до дітей та молоді” глобальної ініціативи ЮНІСЕФ

У п’ятницю, 5 жовтня, Вінницька міська рада підписала Меморандум про взаємодію із Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у рамках глобальної програми «Громада, дружня до дітей та молоді». У такий спосіб місто задекларувало готовність виконати ряд умов, які дозволять отримати офіційний статус “Громада, дружня до дітей та молоді”. 

Участь у підписанні взяли: зі сторони Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні – керівник секції соціальної політики ЮНІСЕФ в Україні Артур Айвазов та міський голова Сергій Моргунов – зі сторони Вінницької міської ради.

У Вінниці ще з 2010 року успішно реалізується програма «Вінниця – місто, дружнє до дітей», яка була розроблена на основні досвіду ЮНІСЕФ, що поєднаний з місцевими ініціативами та ідеями. Практично власними силами Вінниця вже вісім років реалізує комплекс заходів. 

«Підписання Меморандуму – це важлива подія для нас, яка є логічним продовженням всіх тих заходів, які ми здійснювали починаючи ще з 2009 року, коли міським головою був нинішній Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Тоді ми прийняли рішення приєднатися до ініціативи «Місто, дружнє до дітей» і згодом, в рамках нашої Стратегі «Вінниця - 2020», була прийнята відповідна програма», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Також очільник міста розповів про те, що Вінниця стала одним із перших міст, де було   створено Дитячу раду при міському голові. Працює у місті й Вінницька молодіжна рада.  «Головне – ми фактично створили інститут дитячих омбудсменів. Я вважаю, що саме молоді люди є місточком між владою та молоддю у вирішенні тих питань, які є  стратегічними щодо підтримки і розвитку дітей та молоді у нашому чудовому місті», -додав Сергій Моргунов.

Про намір приєднатися до глобальної ініціативи ЮНІСЕФ заявили більше 160 міст та об’єднаних територіальних громад з усієї України. Артур Айвазов, керівник соціальних програм ЮНІСЕФ в Україні, зазначив: “Сьогодні ми підписуємо меморандум із містом, яке можна справедливо назвати центральним у багатьох розуміннях цього слова. Місто Вінниця викликало нову хвилю у формуванні нового бачення реалізації прав дітей та молоді в Україні. Тому цілком справедливо, що це місто увійшло до переліку лідерів ініціативи ЮНІСЕФ “Громада, дружня до дітей та молоді”. Ми впевнені в тому, що приклад Вінниці зможуть використати та наслідувати інші міста України, а ЮНІСЕФ завжди готовий допомогти реалізувати найкращі ініціативи муніципалітету”.

Також Артур Айвазов повідомив, що Уряд ініціює зміни до Бюджетного Кодексу, завдяки яким громади з статусом “Громада, дружня до дітей та молоді” зможуть отримати додатково до своїх бюджетів 1% податку на дохід фізичних осіб на заходи для розвитку дітей. 

«Це по суті дозволить дати ще додаткові стимули та ресурси на місцеві рівні, підтримати реформу децентралізації. Аналогів такої співпраці в міжнародній практиці не існує. Є країни, які хотіли підтримати різні ініціативи, але такого своєрідного способу ніхто не пропонував. Це особиста ініціатива Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і ми її підтримуємо», - додав Артур Айвазов.

Меморандум окреслює порядок участі міста у глобальній Ініціативі та передбачає надання організаційної і технічної допомоги зі сторони ЮНІСЕФ. Підписання документу є першим кроком до отримання офіційного статусу “Громада, дружня до дітей та молоді”. Документ зокрема підтверджує зобов’язання громади створити більш сприятливе середовище для розвитку дітей і молоді.

Процес здобуття статусу “Громада, дружня до дітей та молоді” має визначену процедуру і передбачає активне залучення дітей та молоді на всіх етапах. Першим етапом є проведення аналізу становища дітей та молоді у громаді. Далі міська влада зобов’язується розробити та прийняти план дій, який сприятиме створенню чистого, безпечного та комфортного середовища для цих груп населення. Муніципалітет також повинен забезпечити ресурси для виконання прийнятого плану. 

Після впровадження плану дій громада пройде через процес незалежної оцінки та в разі успішного виконання цього плану – отримає статус “Громади, дружньої до дітей та молоді”. 

Про ініціативу:

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» — це глобальний рух, який об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес у досягненні консенсусу в ключових напрямах розвитку добробуту всіх дітей та молоді. З часу створення у 1996 році, до програми приєдналися понад 3000 муніципальних округів у 38 країнах на п’яти континентах. На сьогодні ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» охоплює понад 30 мільйонів дітей.

29 березня 2018 року відбулося підписання Меморандуму щодо впровадження в Україні ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» між ЮНІСЕФ, Урядом України та партнерами.

Партнерами ініціативи в Україні є Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA); Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міністерство соціальної політики України; Міністерство молоді та спорту України; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об'єднаних територіальних громад» та Громадська спілка «Національна молодіжна рада України».

Про ЮНІСЕФ: У всій своїй діяльності ЮНІСЕФ відстоює права і благополуччя кожної дитини. Спільно з партнерами ми працюємо у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов'язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися. Більше інформації про ЮНІСЕФ та роботу з дітьми в Україні:  www.unicef.org.ua. 




Переглядів: 4060
Поширень: 1

Останні новини