Лікуйте серце безкоштовно: можливості від Світового банку та держави

Інфаркт міокарда у 35-40 років? На жаль, не виняток. Лікарі Вінницького кардіоцентру відзначають: недуги молодшають, а захистити від серцевої катастрофи здатна своєчасна діагностика. Золотим стандартом у цьому випадку є коронарографія — безболісна операція, що дозволяє швидко і точно виявити атеросклеротичні бляшки у судинах. У 2018-му 650 таких втручань для вінничан профінансував Світовий Банк.

Планові коронарографії — для пацієнтів з обласного реєстру

Вінничанці Наталії М.* — 47 років, шість з яких вона перебуває на обліку через ішемічну хворобу серця. Недуга провокує звуження просвіту судин, а отже, порушення кровообігу. Нещодавно сімейна лікарка направила пацієнтку до Вінницького регіонального кардіоцентру на безкоштовну коронарографію у межах субпроекту Світового Банку. Під час операції хірург виявив артерію, заблоковану на 90%. Інфаркт міокарда вдалося попередити.

«У Вінницькій області існує реєстр пацієнтів з ішемічною хворобою серця, —розповідає Володимир Гладких, головний лікар Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Натепер у ньому майже 5000 осіб, розподілених на кілька потоків. Ступінь важкості недуги визначають сімейні лікарі та кардіологи на місцях. Ті, хто має найвищий ризик розвитку гострого коронарного синдрому, стоять у черзі першими. Їх направляють до нас на планові коронарографії. Майже у кожного третього ми виявляємо потребу у стентуванні артерій. Стент для однієї, найбільш пошкодженої серцевої судини також фінансується у межах субпроекту Світового банку».

Володимир Гладких з колегами в операційній Вінницького кардіоцентру

Державні квоти — для невідкладних станів

39-річний Олександр П.* із Зарванців викликав швидку просто на робоче місце після появи гострого болю в серці. За годину опинився у рентген-операційній. Його лікування повністю оплатила держава.

Міністерство охорони здоров’я України передбачає: якщо пацієнт із великовогнищевим інфарктом (найбільш небезпечною серцевою патологією) потрапляє до кардіоцентру в ургентному порядку протягом перших 24 годин, то йому безкоштовно проводять коронарографію та стентування.

«Стент – це спеціальний металевий каркас, котрий відновлює природний діаметр судини, утримуючи її стінки, — пояснює Андрій Белінський, анестезіолог Вінницького кардіоцентру. — Його встановлення, як і сама коронарографія, є малотравматичною операцією, що виконується без загального наркозу».

Проведення планової коронарографії у кардіоцентрі.

Обидві операції проводять за допомогою катетера, який вводять через невеликий отвір на зап’ясті або стегні. Рухаючись судиною, кардіохірург дістає до серця і проводить необхідні маніпуляції. За кілька годин пацієнт уже абсолютно мобільний і не потребує спеціальної реабілітації.

Цього року для Вінницького кардіоцентру придбали сучасні стенти з особливим покриттям, яке запобігає утворенню грубих рубців всередині артерій. Наразі за квотою простентовано майже 100 жителів області.

Консультування пацієнтів щодо процедури стентування

* Життєві історії у статті реальні, але імена пацієнтів і пацієнток з етичних міркувань змінені.

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».



Переглядів: 7600
Поширень: 5

Останні новини