ВНТУ увосьме проведе півфінал студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС по Південно-Східній Європі

Півфінал студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС по Південно-Східній Європі (SEERC) відбудеться цього року 19-21 жовтня. Він традиційно пройде паралельно на двох майданчиках: у Вінницькому національному технічному університеті та у Бухарестській політехніці, за участю кращих команд, що представлятимуть країни Балканського півострова (за виключенням Хорватії та Словенії), Молдови і  України.

Вінниця збере 43 зіркові українські студентські команди, що успішно подолали 2 попередні етапи національної олімпіади, у якій цього року стартували 804 команди (2412 студентів)  з 147 вишів та 121 команда школярів, які, у межах відокремленого шкільного дивізіону, на рівних змагалися зі студентськими командами АСМ-ІСРС. Прибудуть до Вінниці і 5 турецьких команд.  Переможці змагань отримають титули чемпіонів та призерів Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування і путівки до світового фіналу, який відбудеться з 31 березня по 4 квітня 2019 року у м. Порту, Португалія.

«За допомогою АСМ-ІСРС ми прагнемо надихнути молодих людей на нові досягнення в технічній сфері. Ці студенти – лідери завтрашнього дня, які володіють знаннями і навичками для створення технологій, що забезпечать процвітання майбутніх поколінь», - каже Білл Паучер (Bill Poucher), професор університету Бейлора (Техас, США), виконавчий директор першості світу.

У 2016 р. Україна отримала статус кандидата на проведення світового фіналу у 2022 році разом з такими країнами, як: 2017 – США, 2018 – Китай, 2019 – Португалія, 2020 –США, 2022 – Україна. Заслухавши звіти про проведену в цьому напрямку в 2017 і 2018 рр. роботу, оргкомітет АСМ-ІСРС підтвердив право України на проведення світового фіналу у 2022 році. 

Значну допомогу українським студентам у підготовки до всесвітньої олімпіади надають провідні компанії світу і України. Наприклад, генеральним спонсором Європи цього року стала китайська компанія Huawei, представники якої приїдуть і до Вінниці, багато років приїздять на вінницький майданчик і представники Фейсбуку. Велику допомогу на усіх трьох етапах Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування надають українські представництва таких провідних компаній світу, як Snap-Ukraine, ЕРАМ-Ukraine, Ring – Ukraine. 

Прямі трансляції з різних етапів олімпіади вже кілька років забезпечує компанія Livestream, фахівці якої спеціально приїздять для цього до Вінниці з Запоріжжя з обладнанням власного виробництва компанії. Вже багато років підтримують проведення олімпіади у Вінниці  CDM-Ukraine, Datagroup, Exsdel та Astound. Завдяки їхній підтримці перший обласний етап Всеукраїнської олімпіади став наймасовішим в Україні.

«Велику роль у тому, що саме у Вінниці проводиться півфінал студентської першості світу з програмування, зіграли підтримка цієї події Вінницькою міською радою та керівництвом ВНТУ, який виставляє на перший етап олімпіади найбільшу в Україні кількість учасників. І не випадково студенти ВНТУ тричі виступали у фіналах першості світу, що дозволило ВНТУ входити до ТОР-50 університетів світу з цього показника, і посісти третє місце за цим показником в Україні», – каже професор кафедри комп'ютерних наук ВНТУ Володимир Месюра.

Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування є наймасовішою у Європі, а українські студенти по два рази виборювали золоті,  срібні та бронзові медалі світової першості, що є другим результатом в Європі. Організатори запрошують ІТ та телекомунікаційні компанії Вінниці і України взяти участь у реалізації програми підготовки українських команд до фіналу першості світу 2022 р.

Довідка

АСМ-ІСРС (http://cm.baylor.edu) - наймасовіша всесвітня студентська олімпіада, у відбіркових змаганнях якої на рівні національних олімпіад беруть участь більше 300 тис. команд, що представляють близько 10 000 університетів 120 країн світу. Минулого року у її півфіналах на 532 майданчиках взяли участь: 49935 студентів і 5411 тренерів з 3908 університетів 111 країн світу. 

Кількість документально підтверджених згадувань АСМ-ІСРС у ЗМІ у 2017 р. перевищила 1 млрд. За час існування АСМ-ІСРС 320 000+ талановитих людей у віці переважно до 35 років вийшли на ринок праці як дослідники і розробники. Тисячі з них стали засновниками та співзасновниками ІТ-компаній, посіли позиції їх керівників, технічних директорів, власників. 

Результати АСМ-ІСРС формують імідж країн, демонструють їх потенціал не тільки у використанні, але й у розробці новітніх інформаційних технологій. Під час змагань студенти повинні не просто написати програмний код. У стресових умовах обмеженого часу та обчислювальних ресурсів (на команду з трьох студентів надається один комп'ютер), їм необхідно організувати ефективну командну роботу, щоб створити оптимальні алгоритми та розробити на їх основі оптимізоване програмне забезпечення  для вирішення поставлених задач, що вимагає високого рівня знань як з програмування, так і з обчислювальної математики, штучного інтелекту та інших фундаментальних наук інформатики.

Додаткова інформація про чемпіонат ACM ICPC:

сайт студентської першості світу з програмування;

сторінка півфіналу першості світу по Південно-Східній Європі за 2017 р.;

сторінка Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, як відбіркових змагань першості світу АСМ-ІСРС 2018 р.; 

сторінки вінницького майданчику останніх півфіналів АСМ-ІСРС на сайті ВНТУ;

сторінка Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування у Фейсбуці.



Переглядів: 4559
Поширень: 0

Останні новини