У Вінницькій обласній дитячій лікарні відкрили другу в Україні Сімейну кімнату Фундації Дім Рональда МакДональда

Сьогодні, 5 липня, у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні відбулось відкриття Сімейної кімнати Фундації Дім Рональда МакДональда. На сьогодні це друга кімната в Україні, адже першу було відкрито у  Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» минулого року.

Сімейна кімната  – це спеціально облаштоване, комфортне місце в лікарні, де рідні юних пацієнтів можуть відпочити, переночувати та провести час із дитиною. Ключовою метою відкриття таких кімнат є забезпечення потреби родини бути поруч під час лікування дітей, що є важливим фактором для впровадження принципів сімейно-орієнтованої медицини.

На сьогодні приміщення з необхідними зручностями, кухнею з устаткуванням, м’якими меблями, книгами та картинами розташоване у відділені черепно-лицьової хірургії, поруч з операційним блоком та біля онкогематологічного відділення Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.  Загалом, зручні крісла можна трансформувати на ліжка, а розкладний диван – на двоспальне ліжко. Так, у приміщенні можуть перебувати до 15 осіб, заночувати – лише п’ять.  Крім цього, поруч розташоване господарче приміщення, що надає можливість випрати речі та виконувати гігієнічні процедури в комфортних умовах.

Під час відкриття Сімейної кімнати відбувся прес-брифінг за участю  заступника голови обласної Ради Ігоря Хмеля, голови Наглядової ради Фундації Дім Рональда МакДональда в Україні Гжегожа Хмелярського, начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров'я ОДА, головного педіатра Вінницької області Тетяни Бондаренко та головного лікаря ВОДКЛ Василя Паненко.

Звертаючись до присутніх, Ігор Хміль зазначив, що відкриття Сімейної кімнати є знаковою подією для області, а також висловив подяку усім, хто взяв участь у забезпеченні комфортних умов для сімей, які прагнуть бути поруч з дітьми під час лікувального процесу.  

У свою чергу, Гжегож Хмелярський розповів про ключові завдання Фундації: «Фундація в Україні – це частина великої мережі Фундацій Рональда МакДональда, які працюють у понад 60 країнах світу. Досвід, який ми отримуємо вже протягом 40 років у цих країнах, демонструє, що сімейно-орієнтована медицина є важливою для дітей, яким ми допомагаємо одужати. Для них дуже важливо бути поруч зі своїми батьками, сестрами і братами, рідними. Саме тому реальною допомогою є відкриття Сімейної кімнати, яка на сьогодні є другою в Україні».

Під час прес-брифінгу Гжегож Хмелярський подякував усім, хто посприяв відкриттю Сімейної кімнати на Вінниччині та взяв участь в урочистому заході, а також підкреслив, що сімейно-орієнтована медицина є важливою складовою для одужання юних пацієнтів.

Кошти на створення Сімейних кімнат були зібрані в результаті благодійної програми «Долонька щастя» у ресторанах «МакДональдз» і завдяки благодійним пожертвам на користь Фундації з боку партнерів, а також  через сайт організації.  

Під час прес-брифінгу Тетяна Бондаренко також підкреслила важливе значення розвитку сімейно-орієнтованої медицини: «Ми пишаємося тим, що наша Вінницька обласна дитяча лікарня є другою в Україні, де відкривається така кімната. Хочу висловити подяку Фундації за роботу, адже ми розуміємо, що сімейно-орієнтована медицина в Україні робить тільки перші кроки. Вінниччина вже має досвід відкритих реанімацій, що надає можливість батькам допомагати медичному персоналу по догляду за дітьми та бути поруч з ними. На сьогодні нашим завданням є надання якісної медичної допомоги, а також залучення родини до співпраці з медиками, що сприятиме взаєморозумінню і довірі».

У свою чергу, Василь Паненко розповів про специфіку роботи ВОДКЛ та висловив подяку Фундації, підкресливши важливе значення сімейно-орієнтованої медицини, що сприяє одужанню юних пацієнтів.  За словами Василя Паненко, медичний заклад щорічно приймає понад 16 тис. дітей з усіх куточків області.




Переглядів: 7237
Поширень: 3

Останні новини