Майбутні лідери - в школі: ОТГ Вінниччини навчались управляти освітою в умовах децентралізації

"Актуальні питання управління освітою в ОТГ" - тема семінару, що  відбувся у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою « U-LEAD з Європою»  та Мінергіонбудом. Представники освітніх закладів ОТГ Вінниччини знайомились  із чинниками, що впливають на процес формування освітньої мережі та  з  практиками розвитку  школи.

Спікерами заходу  виступили: Сергій Дятленко,  експерт з освіти Центрального офісу реформ, Інна Святна- радник Вінницького ЦРМС з питань місцевих фінансів, що розповіла про особливості фінансування освітніх закладів у новому бюджетному періоді, Микола Майданюк - директор КУ "Центр фінансово-господарського обслуговування закладів та установ освіти Липовецького району" , який поділився  досвідом успішної моделі бухгалтерського обслуговування закладів освіти в ОТГ,  а також  Віталій   Швець - радник ВЦРМС з муніципальних послуг, що виступив із  презентацією  моделі освітньої мережі ОТГ Вінницької області.

«Реформа  сфери освіти в Україні впевнено імплементується на місцях і в найближчий час буде розповсюджена на всю систему освітніх закладів. На сьогодні можна  говорити про  ряд переваг для ОТГ, що з’явились в ході реформи. Громади можуть формувати свою власну  освітню мережу,  вони мають можливість врахувати всі свої, суто територіальні, особливості і бачення з розвитку освіти і головне -  ОТГ можуть бути впевнені в тому, що освітня субвенція гарантована державою, а  фінансування  закладів освіти є сталий процес. Важливо бути чесними перед собою  і робити все, що є доцільним для розвитку  освіти в громаді. Разом з тим, варто звернути увагу на  недовіру, яка ще є в освітян на місцях,  і з цим потрібно працювати. Крім того, основним  завданням є зміцнення кадрового  потенціалу  та підвищення рівня обізнаності громад із новими можливостями в освітній сфері. Сьогодні потрібно  виховувати нових лідерів і починати це варто із школи, майбутні лідери сьогодні вчаться в школі.  Нова українська школа спрямована  на те, щоб виховати вільних, творчих, освічених нових лідерів – громадян  успішної країни», - зазначив Сергій  Дятленко, експерт з освіти Центрального офісу реформ .

В ході  семінару  освітяни з ОТГ Вінниччини ознайомились із інструментами впровадження реформи  освіти на території громад, з можливостями та ресурсами  НУШ. Експерти Вінницького ЦРМС  наголосили на фінансових  аспектах  освітнього процесу з огляду на новий бюджетний рік.

«Сьогодні в ОТГ є гостра потреба провести оптимізацію освітньої мережі. Нажаль, не у всіх закладах освіти кількість учнів  дорівнює фактичній розрахунковій сумі, а це прямо впливає на розмір освітньої субвенції. Громади змушені використовувати  кошти на оплату праці вчителів, замість того, щоб використовувати бюджетні надходження для  інших  потреб, спрямованих на   розвиток ОТГ», - пояснила Інна Святна, радник з місцевих фінансів Вінницького ЦРМС.



Переглядів: 2392
Поширень: 0

Останні новини