Як оздоровити бізнес-клімат на місцевому рівні обговорювали представники фінансових служб ОТГ Вінниччини

Представники фінансових служб ОТГ Вінниччини взяли участь у семінарі з питань регуляторної політики, що пройшов у Вінницькому Центрі розвитку місцевого смаоврядування. Зустріч пройшла за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Інна Святна – радник Центру з місцевих фінансів, Олеся Данілова – завідувач сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області таНаталія Рудик – головний спеціаліст Сектору, запропонували представникам громад ознайомитись із організаційними засадами здійснення державної регуляторної політики в ОТГ, розповіли про  механізми аналізу рішень ОМС на відповідність державній регуляторній політиці, а також наголосили на відкритості і прозорості  регуляторної діяльності ОТГ. Під час заходу учасникам було презентовано огляд ставок місцевих податків, затверджених органами місцевого самоврядування у 2018 році.

«Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» вимагає від регуляторних органів дотримання принципу державної регуляторної політики – це прозорість та врахування громадської думки, що  передбачає обов’язкове оприлюднення усього масиву інформації та документів, які готуються в процесі регуляторної діяльності шляхом розміщення у друкованих засобах масової інформації та/або на офіційному веб-сайті відповідного регуляторного органу в мережі Інтернет», - зазначила під час виступу Олеся Данілова.

За словами експертів, для новостворених територіальних громад, важливим аспектом в процесі висвітлення інформації про регуляторну діяльність, має місце систематизація та оприлюднення діючих регуляторних актів. А це передбачає процедури визначення кожним регуляторним органом того переліку регуляторних актів, які є актуальними на території об’єднаної територіальної громади та відповідають вимогам регуляторного законодавства.

З метою дотримання регуляторними органами - ОТГ зазначених вимог та забезпечення її доступності, Наталія Рудик – головний спеціаліст сектору  ДРС у Вінницькій області надала рекомендації  учасникам семінару щодо висвітлення відповідної інформації на власних офіційних веб-сайтах та у форматі відкритих даних на Єдиному державному порталі

Представники фінансових служб ОТГ отримали методологічні рекомендації щодо виявлення місцевих регуляторних актів з переліку рішень, які застосовуються відповідною територіальною громадою, проведення їх аналізу на відповідність правовій експертизі та принципам державної регуляторної політики. Особливу увагу завідувач Сектору ДРС у Вінницькій області Олеся Данілова звернула на  застосування об’єднаними територіальними громадами скринінгу регулювань – огляду місцевого регуляторного середовища та визначення його доцільності шляхом виявлення рішень органів і посадових осіб місцевого самоврядування, які є місцевими регуляторними актами, але готувалися і були прийняті без додержання встановлених регуляторних процедур.

«Регуляторні органи повинні затверджувати плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на наступний календарний рік не пізніше 15 грудня 2018 року та оприлюднити детальний перелік після їх затвердження. Одним із найважливіших НПА, що затверджується щороку – це рішення  про встановлення місцевих податків , адже питома вага місцевих подлатків  складає більше 30% у загальному фонді місцевого бюджету. При цьому, важливо зберегти баланс між розвитком бізнесу та реалізацією нагальних потреб громади. Кожна ОТГ, в межах граничних норм, затверджує свої місцеві податки. Головна увага звертається на оцінку землі, що є базовою для наповнення місцевих бюджетів ОТГ – 14% займає цей податок у бюджетах громад. Ще однією умовою – є дотримання Податкового кодексу, оскільки деякі ради виходять за межі ПК під час встановлення місцевих податків і зборів», - пояснила Інна Святна.

В рамках обговорень та за результатами семінару були визначені напрями взаємодії та подальшої співпраці  ОТГ Вінниччини із експертами  ДРС у Вінницькій області щодо підвищення прозорості прийняття регуляторних актів об’єднаними територіальними громадами, здійснення комплексної оцінки діючих регуляторних актів з метою усунення бар’єрів для розвитку малого бізнесу, зменшення їх втрат та оздоровлення бізнес – клімату на місцевому рівні.



Переглядів: 2023
Поширень: 0

Останні новини